Vijesti

OPTUŽENI U PREDMETU KODNOG NAZIVA „DŽOKER“ SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVNJU; BIT ĆE ODUZETA NEZAKONITA IMOVINSKA KORIST

20.04.2017. 15:44

Sporazumnim priznanjem krivnje oduzet će se imovinska korist pribavljena kaznenim djelom u iznosu od 7.465,00 EURA, privremeno će biti oduzeti predmeti, i to 1980 kutija cigareta raznih marki i mobilni telefoni.

OPTUŽENI U PREDMETU KODNOG NAZIVA „DŽOKER“ SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVNJU; BIT ĆE ODUZETA NEZAKONITA IMOVINSKA KORIST

Optuženi Radovan Kezija (1970), optužen u okviru predmeta za krijumčarenje cigareta, u nazočnosti odvjetnika je sporazumno priznao krivnju za kaznena djela počinjena početkom 2014. godine.

Optuženi je u cijelosti priznao svoje sudjelovanje u preuzimanju, prijevozu, prebacivanju i predaji cigareta osobama u Republici Hrvatskoj, za koje aktivnosti su od organizatora dobivali određene svote novca, dok su naposljetku kupci neocarinjenih cigareta sa područja Republike Hrvatske, izbjegavajući mjere carinske kontrole u pograničnom pojasu sa Bosnom i Hercegovinom, preuzimali prokrijumčarene cigarete iz Bosne i Hercegovine te vršili njihovu daljnju prodaju na teritoriju Republike Hrvatske po značajno višim cijenama.

Sukladno sporazumu, tužitelj i optuženi su suglasni da Sud BiH izrekne optuženome uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od dvije (2) godine i istodobno odredi da se kazna neće izvršiti ako optuženi u vremenu od tri (3) godine, od dana pravomoćnosti presude, ne počini novo kazneno djelo.

Visina predložene kazne je sukladna ulozi optuženog u počinjenom kaznenome djelu.

Sporazumnim priznanjem krivnje optuženi se obvezao na svjedočenje o svim činjenicama koje su mu poznate u ovom kaznenome predmetu i o svim izvršiteljima, suizvršiteljima i suučesnicima u izvršenju ovih kaznenih djela, a koji su mu poznati i u kojim kaznenim djelima su sudjelovali.         

Optuženi potvrđuje da je upoznat sa sadržajem sporazuma te istodobno potvrđuje da izjavu o priznanju krivnje daje dragovoljno, svjesno i sa razumijevanjem i obvezuje se da će nadoknaditi troškove kaznenog postupka u iznosu koji mu, eventualno, odredi Sud BiH.

Prigodom utvrđivanja navedene kazne posebno su uzete u obzir olakotne okolnosti da je optuženi priznao krivnju, kao i izostanak štetnih posljedica, s obzirom na to da su kaznena djela koja mu se stavljaju na teret spriječili policijski djelatnici.

Sklapanjem sporazuma optuženi se odriče prava na suđenje te prava na žalbu na presudu koju mu, na temelju sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba