Vijesti

OPTUŽENI U PREDMETU KODNOG NAZIVA „DŽOKER“ SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU; BIT ĆE ODUZETA NEZAKONITA IMOVINSKA KORIST

20.04.2017. 15:44

Sporazumnim priznanjem krivice oduzet će se imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 7.465,00 EURA, privremeno će biti oduzeti predmeti, i to 1980 kutija cigareta raznih marki i mobilni telefoni.

OPTUŽENI U PREDMETU KODNOG NAZIVA „DŽOKER“ SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU; BIT ĆE ODUZETA NEZAKONITA IMOVINSKA KORIST

Optuženi Radovan Kezija (1970), optužen u okviru predmeta za krijumčarenje cigareta, u prisustvu advokata je sporazumno priznao krivicu za krivična djela počinjena početkom 2014. godine.

Optuženi je u potpunosti priznao svoje učešće u preuzimanju, prevozu, prebacivanju i predaji cigareta osobama u Republici Hrvatskoj, za koje aktivnosti su od organizatora dobiјali određene svote novca, dok su naposljetku kupci neocarinjenih cigareta sa područja Republike Hrvatske, izbjegavajući mjere carinske kontrole u pograničnom pojasu sa Bosnom i Hercegovinom, preuzimali prokrijumčarene cigarete iz Bosne i Hercegovine te vršili njihovu dalju prodaju na teritoriji Republike Hrvatske po značajno višim cijenama.

U skladu sa sporazumom, tužilac i optuženi su saglasni da Sud BiH izrekne optuženom uslovnu kaznu zatvora u trajanju od dvije (2) godine i istovremeno odredi da se kazna neće izvršiti ako optuženi u vremenu od tri (3) godine, od dana pravosnažnosti presude, ne počini novo krivično djelo.

Visina predložene kazne je u skladu sa ulogom optuženog u počinjenom krivičnom djelu.

Sporazumnim priznanjem krivice optuženi se obavezao na svjedočenje o svim činjenicama koje su mu poznate u ovom krivičnom predmetu i o svim izvršiocima, saizvršiocima i saučesnicima u izvršenju ovih krivičnih djela, a koji su mu poznati i u kojim krivičnim djelima su učestvovali.         

Optuženi potvrđuje da je upoznat sa sadržajem sporazuma te istovremeno potvrđuje da izjavu o priznanju krivice daje dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem i obavezuje se da će nadoknaditi troškove krivičnog postupka u iznosu koji mu, eventualno, odredi Sud BiH.

Prilikom utvrđivanja navedene kazne posebno su uzete u obzir olakšavajuće okolnosti da je optuženi priznao krivicu, kao i izostanak štetnih posljedica, s obzirom na to da su krivična djela koja mu se stavljaju na teret spriječili policijski službenici.

Sklapanjem sporazuma optuženi se odriče prava na suđenje te prava na žalbu na presudu koju mu, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba