Вијести

ФИЗИЧКО И ПРАВНО ЛИЦЕ СПОРАЗУМНО ПРИЗНАЛИ КРИВИЦУ; СПОРАЗУМНИМ ПРИЗНАЊЕМ КРИВИЦЕ ОПТУЖЕНИХ ПРЕДМЕТ ЈЕ ОКОНЧАН У ПОТПУНОСТИ; ПРЕДЛОЖЕНЕ СУ КАЗНЕ ЗАТВОРА, НОВЧАНЕ КАЗНЕ И ОДУЗИМАЊЕ НЕЗАКОНИТЕ ИМОВИНСКЕ КОРИСТИ

12.04.2017. 14:52

У оквиру предмета Тужилаштва БиХ, оптужени за пореску утају у износу од 185.451 КМ, за који износ су оштетили буџет БиХ, одлучили су се на споразумно признање кривице. Споразумним признањем кривице оптужених постиже се сврха кажњавања - одузима се незаконита имовинска корист и обештећује држава, а наведени предмет је окончан у потпуности.

ФИЗИЧКО И ПРАВНО ЛИЦЕ СПОРАЗУМНО ПРИЗНАЛИ КРИВИЦУ; СПОРАЗУМНИМ ПРИЗНАЊЕМ КРИВИЦЕ ОПТУЖЕНИХ ПРЕДМЕТ ЈЕ ОКОНЧАН У ПОТПУНОСТИ; ПРЕДЛОЖЕНЕ СУ КАЗНЕ ЗАТВОРА, НОВЧАНЕ КАЗНЕ И ОДУЗИМАЊЕ НЕЗАКОНИТЕ ИМОВИНСКЕ КОРИСТИ

Споразумно су признали кривицу оптужени:

-      ДАРИЈО МИКУЛИЋ, рођен 1979. године у Широком Бријегу, држављанин Босне и Херцеговине и Републике Хрватске.

Предложена је казна затвора у трајању од 1 (једне) године, као и споредна новчана казна у износу од 40.000 КМ, коју ће оптужени уплатити у року од 6 (шест) мјесеци од дана закључења споразума. Од оптуженог се такође одузима износ од 185.451 КМ на име противправно стечене имовинске користи.

-      ПРАВНО ЛИЦЕ „ПРОСПЕР“ д.о.о. Посушје, са сједиштем у Посушју, чијe је овлаштенo лице за заступање друштва и директор Даријо Микулић.

Предложену новчану казну у износу од 5.000 КМ правно лице ће уплатити у року од 30 (тридесет) дана од закључења споразума.

Оптужница терети Дарија Микулића да је као директор и одговорно лице у предузећу „ПРОСПЕР“ д.о.о. Посушје, у периоду током 2009. и 2010. године, у намјери да избјегне плаћање пореза на промет, прибавио, односно сачинио документацију лажног садржаја, и то фактуре правног лица, дајући лажне податке о продаји различитих врста роба од наводног добављача из Посушја, а који промет се није стварно десио.

Оптужени се терети да је просљеђивањем, незаконитим и неоснованим евидентирањем наведене пословне документације у пословним књигама, омогућио предузећу да оствари неоснован и незаконит одбитак улазног пореза у укупном износу од 185.451,00 КМ, за који износ су оштетили буџет БиХ.

Правно лице „ПРОСПЕР“ д.о.о. Посушје се терети да је располагало противправно оствареном имовинском користи, коју је у име, за рачун и у корист правног лица „ПРОСПЕР“ д.о.о. Посушје, остварио оптужени Даријо Микулић у својству директора и одговорног лица. 

Оптужени су признали кривицу, оптужени Микулић за кривично дјело порезне утаје или преваре из члана 210. става 4. КЗ-а БиХ у вези са ставом 1., а правно лице „ПРОСПЕР“ д.о.о. Посушје за кривично дјело порезне утаје или преваре из члана 210. става 4. у вези са чланом 124. истог Закона.

Оптужени су признали кривицу добровољно и са разумијевањем те се одричу права на суђење, као и права жалбе на пресуду коју им, на основу споразума, изрекне Суд БиХ.

Споразумна признања кривице су прослијеђена Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba