Vijesti

FIZIČKA I PRAVNA OSOBA SPORAZUMNO PRIZNALI KRIVNJU; SPORAZUMNIM PRIZNANJEM KRIVNJE OPTUŽENIH PREDMET JE OKONČAN U CIJELOSTI; PREDLOŽENE SU KAZNE ZATVORA, NOVČANE KAZNE I ODUZIMANJE NEZAKONITE IMOVINSKE KORISTI

12.04.2017. 14:52

U okviru predmeta Tužiteljstva BiH, optuženi za poreznu utaju u iznosu od 185.451 KM, za koji iznos su oštetili proračun BiH, odlučili su se na sporazumno priznanje krivnje. Sporazumnim priznanjem krivnje optuženih postiže se svrha kažnjavanja - oduzima se nezakonita imovinska korist i obeštećuje država, a navedeni predmet je okončan u cijelosti.

FIZIČKA I PRAVNA OSOBA SPORAZUMNO PRIZNALI KRIVNJU; SPORAZUMNIM PRIZNANJEM KRIVNJE OPTUŽENIH PREDMET JE OKONČAN U CIJELOSTI; PREDLOŽENE SU KAZNE ZATVORA, NOVČANE KAZNE I ODUZIMANJE NEZAKONITE IMOVINSKE KORISTI

Sporazumno su priznali krivnju optuženi:

-      DARIJO MIKULIĆ, rođen 1979. godine u Širokom Brijegu, državljanin Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Predložena je kazna zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine, kao i sporedna novčana kazna u iznosu od 40.000 KM, koju će optuženi uplatiti u roku od 6 (šest) mjeseci od dana zaključenja sporazuma. Od optuženog se također oduzima iznos od 185.451 KM na ime protupravno stečene imovinske koristi.

-      PRAVNA OSOBA „PROSPER“ d.o.o. Posušje, sa sjedištem u Posušju, čija je ovlaštena osoba za zastupanje društva i ravnatelj Darijo Mikulić.

Predloženu novčanu kaznu u iznosu od 5.000 KM pravna osoba će uplatiti u roku od 30 (trideset) dana od zaključenja sporazuma.

Optužnica tereti Darija Mikulića da je kao ravnatelj i odgovorna osoba u poduzeću „PROSPER“ d.o.o. Posušje, u razdoblju tijekom 2009. i 2010. godine, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na promet, pribavio, odnosno sačinio dokumentaciju lažnog sadržaja, i to fakture pravne osobe, dajući lažne podatke o prodaji različitih vrsta roba od navodnog dobavljača iz Posušja, a koji promet se nije stvarno desio.

Optuženi se tereti da je prosljeđivanjem, nezakonitim i neosnovanim evidentiranjem navedene poslovne dokumentacije u poslovnim knjigama, omogućio poduzeću da ostvari neutemeljen i nezakonit odbitak ulaznog poreza u ukupnom iznosu od 185.451,00 KM, za koji iznos su oštetili proračun BiH.

Pravna osoba „PROSPER“ d.o.o. Posušje se tereti da je raspolagala protupravno ostvarenom imovinskom koristi, koju je u ime, za račun i u korist pravne osobe „PROSPER“ d.o.o. Posušje, ostvario optuženi Darijo Mikulić u svojstvu ravnatelja i odgovorne osobe. 

Optuženi su priznali krivnju, optuženi Mikulić za kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. stavka 4. KZ-a BiH u svezi sa stavkom 1., a pravna osoba „PROSPER“ d.o.o. Posušje za kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. stavka 4. u svezi sa člankom 124. istoga Zakona.

Optuženi su priznali krivnju dragovoljno i sa razumijevanjem te se odriču prava na suđenje, kao i prava žalbe na presudu koju im, na temelju sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazumna priznanja krivnje su proslijeđena Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba