Vijesti

FIZIČKA I PRAVNA OSOBA SPORAZUMNO PRIZNALI KRIVICU; SPORAZUMNIM PRIZNANJEM KRIVICE OPTUŽENIH PREDMET JE OKONČAN U POTPUNOSTI; PREDLOŽENE SU KAZNE ZATVORA, NOVČANE KAZNE I ODUZIMANJE NEZAKONITE IMOVINSKE KORISTI

12.04.2017. 14:52

U okviru predmeta Tužilaštva BiH, optuženi za poresku utaju u iznosu od 185.451 KM, za koji iznos su oštetili budžet BiH, odlučili su se na sporazumno priznanje krivice. Sporazumnim priznanjem krivice optuženih postiže se svrha kažnjavanja - oduzima se nezakonita imovinska korist i obeštećuje država, a navedeni predmet je okončan u potpunosti.

FIZIČKA I PRAVNA OSOBA SPORAZUMNO PRIZNALI KRIVICU; SPORAZUMNIM PRIZNANJEM KRIVICE OPTUŽENIH PREDMET JE OKONČAN U POTPUNOSTI; PREDLOŽENE SU KAZNE ZATVORA, NOVČANE KAZNE I ODUZIMANJE NEZAKONITE IMOVINSKE KORISTI

Sporazumno su priznali krivicu optuženi:

-      DARIJO MIKULIĆ, rođen 1979. godine u Širokom Brijegu, državljanin Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Predložena je kazna zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine, kao i sporedna novčana kazna u iznosu od 40.000 KM, koju će optuženi uplatiti u roku od 6 (šest) mjeseci od dana zaključenja sporazuma. Od optuženog se također oduzima iznos od 185.451 KM na ime protivpravno stečene imovinske koristi.

-      PRAVNA OSOBA „PROSPER“ d.o.o. Posušje, sa sjedištem u Posušju, čija je ovlaštena osoba za zastupanje društva i direktor Darijo Mikulić.

Predloženu novčanu kaznu u iznosu od 5.000 KM pravna osoba će uplatiti u roku od 30 (trideset) dana od zaključenja sporazuma.

Optužnica tereti Darija Mikulića da je kao direktor i odgovorna osoba u preduzeću „PROSPER“ d.o.o. Posušje, u periodu tokom 2009. i 2010. godine, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na promet, pribavio, odnosno sačinio dokumentaciju lažnog sadržaja, i to fakture pravne osobe, dajući lažne podatke o prodaji različitih vrsta roba od navodnog dobavljača iz Posušja, a koji promet se nije stvarno desio.

Optuženi se tereti da je prosljeđivanjem, nezakonitim i neosnovanim evidentiranjem navedene poslovne dokumentacije u poslovnim knjigama, omogućio preduzeću da ostvari neosnovan i nezakonit odbitak ulaznog poreza u ukupnom iznosu od 185.451,00 KM, za koji iznos su oštetili budžet BiH.

Pravna osoba „PROSPER“ d.o.o. Posušje se tereti da je raspolagala protivpravno ostvarenom imovinskom koristi, koju je u ime, za račun i u korist pravne osobe „PROSPER“ d.o.o. Posušje, ostvario optuženi Darijo Mikulić u svojstvu direktora i odgovorne osobe. 

Optuženi su priznali krivicu, optuženi Mikulić za krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stava 4. KZ-a BiH u vezi sa stavom 1., a pravna osoba „PROSPER“ d.o.o. Posušje za krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stava 4. u vezi sa članom 124. istog Zakona.

Optuženi su priznali krivicu dobrovoljno i sa razumijevanjem te se odriču prava na suđenje, kao i prava žalbe na presudu koju im, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazumna priznanja krivice su proslijeđena Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba