Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIVIČNO DJELO NEDOZVOLJENI PROMET AKCIZNIH PROIZVODA

12.04.2017. 14:47

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:    

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIVIČNO DJELO NEDOZVOLJENI PROMET AKCIZNIH PROIZVODA

-      JOVICE PETROVIĆA, rođenog 13. 07. 1984. godine u Obudovcu, općina Šamac, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Prema navodima optužnice Petrović se tereti da se u periodu od mjeseca marta do jula 2015. godine bavio nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda, odnosno, držao u svojoj kući, pripremao u oblik pogodan za konzumaciju i prodavao duhan za koji nije posjedovao nikakvu dokumentaciju, odnosno koji nije obilježen akciznim markicama.

Optuženi je nezakonito stavljao u promet duhanske proizvode na koje se plaća porez po poreznom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa, ovlaštene službene osobe su pronašle i oduzele ukupno 235 kilograma rezanog duhana i duhana u listu, mašine za rezanje duhana, kao i razne deklaracije i natpise sa kutija za pakovanje duhana.

Iznos poreza i akciza za kilogram duhana je oko 100 KM, te je navedenim krivičnim djelom nanesena šteta budžetu BiH u iznosu od oko 23.000 KM.

Optuženi Petrović se tereti da je nezakonito stavljao u promet, odnosno prodavao proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreznim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine, čime je počinio krivično djelo nedozvoljeni promet akciznih proizvoda iz člana 210a. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba