Vijesti

U OPĆINI SAPNA IZVRŠENA EKSHUMACIJA

11.04.2017. 14:28

Na lokalitetu mjesta Rožanj, lokaciji zgarišta porodične kuće i bašte u općini Sapna, izvršena je ekshumacija pod nadzorom Tužilaštva BiH, a ekshumiran je posmrtni ostatak, kost ljudskog porijekla.

U OPĆINI SAPNA IZVRŠENA EKSHUMACIJA

Po naredbi postupajućeg tužioca, aktivnosti na terenu je direktno nadgledao i vršio koordinaciju procesa ekshumacije istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Pronađeni posmrtni ostatak je prebačen u Komemorativni centar Tuzla radi sudsko-medicinske i kriminalističko-tehničke obrade, kao i uzimanja uzorka za DNK analizu.

Prema do sada dostupnim informacijama, najvjerovatnije se radi o posmrtnim ostacima osobe srpske nacionalnosti sa navedenog područja.

U postupku ekshumacije sudjelovali su predstavnici ICMP-a i Instituta za nestale osobe BiH, ljekar sudske medicine, policijski službenici PS Sapna, kao i potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije Komemorativnog centra Tuzla.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa svim agencijama za provođenje zakona i institucijama koje sudjeluju u procesu traženja nestalih osoba, nastavlja rad u procesu traženja i ekshumacije žrtava rata 1992-1995. u svim krajevima Bosne i Hercegovine.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba