Vijesti

V.D. GLAVNOG TUŽIOCA SE SASTALA SA DELEGACIJOM EUROJUST-a

06.04.2017. 15:08

Potpisivanje sporazuma o saradnji i zajedničke operacije tužilaca iz BiH i zemalja EU su bile centralne teme sastanka.

V.D. GLAVNOG TUŽIOCA SE SASTALA SA DELEGACIJOM EUROJUST-a

V.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, sa svojim zamjenicima i saradnicima, sastala se sa delegacijom tužilaca i nacionalnih predstavnika iz EUROJUST-a, Asocijacije tužilaca zemalja Evropske unije, koji su u studijskoj posjeti BiH.

Na sastanku je v.d. glavnog tužioca Tadić upoznala kolege iz EU sa radom i rezultatima Tužilaštva BiH, kao i sa unutrašnjom organizacijom institucije i planovima za naredni period.

S obzirom da je Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i tužiocima iz EU, učestvovalo u više zajedničkih međunarodnih operacija u borbi protiv najsloženijih oblika kriminala, na sastanku je razgovarano o aktivnostima u pravcu potpisivanja sporazuma o saradnji koji će omogućiti lakšu i bržu komunikaciju i provođenje međunarodnih operacija, uz formiranje zajedničkih timova.

Tužioci Tužilaštva BiH su u proteklih nekoliko mjeseci učestvovali u više međunarodnih operacija, zajedno sa institucijama Austrije, Njemačke, Hrvatske, Italije, zemalja Beneluxa, a u borbi protiv međunarodnog kriminala koji se odnosio na krijumčarenje oružja, neovlašteni promet opojnim drogama, trgovinu ljudima, cyber kriminal i druga krivična djela.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba