Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN POČINJEN U ROGATICI

27.03.2017. 15:46

Optuženi Miloš Krsmanović (1956) tereti se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN POČINJEN U ROGATICI

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

- Miloša Krsmanovića, rođenog 1956. godine u Rogatici, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika VRS, postupao protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je tokom 1992. i 1993. godine, sam i sa drugim osobama, mučio, zlostavljao, nanosio fizičke ozljede i na nečovječan i ponižavajući način zlostavljao civile bošnjačke nacionalnosti koji su bili zarobljeni u logoru Rasadnik i na drugim lokacijama u Rogatici.

Optuženi se tereti da je nanosio fizičke ozljede i prijetio sakaćenjem jednom zarobljeniku, prisilio zarobljenika da pojede tri metka, nakon čega mu je nožem probio prst ruke. Također, optuženi se tereti da je zarobljenike u zimskim mjesecima, na izuzetno niskim temperaturama, prisiljavao na pranje teretnih vozila te ih nakon toga mučio, ponižavao i kupao vodom iz hidranta te ih u takvom stanju, na niskim temperaturama, ozbiljno im ugrožavajući zdravlje, prisilno vozio zakačene na karoseriju kamiona kroz grad Rogaticu i izlagao porugama stanovništva.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba