Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ ОРАШЈА

23.03.2017. 14:17

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Мирка Јурића званог „Кеми“, рођеног 1972. године у Доњој Махали, општина Орашје, држављанина БиХ и Р Хрватске.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ ОРАШЈА
ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ ОРАШЈА

Оптужени се терети да је у временском периоду од мјесеца августа 1992. године до септембра 1993. године, за вријеме међународног оружаног сукоба на ширем подручју општине Орашје, као припадник Војне полиције 106. бригаде ХВО-а, у логорима у Средњошколском центру у Орашју и Основној школи Доња Махала, починио и помагао прогон српског становништва на политичкој, националној, етничкој, културној и вјерској основи, супротно правилима међународног хуманитарног права.

Оптужени се терети да је починио убиство једне жртве српске националности, те мучења и злостављања неколико жртава, а оптужен је и за силовање и сексуално злостављање двије жртве на подручју Орашја.

Такође се терети да је учествовао у мучењима и нечовјечном поступању те наношењу великих патњи и повреда физичког интегритета и здравља ратним заробљеницима у логору у Основној школи Доња Махала у општини Орашје.

Оптужeни се терети да је починио кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. и кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника из члана 175. тачка а) у вези са чланом 180/1. КЗ-а БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba