Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU ORAŠJA

23.03.2017. 14:17

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Mirka Jurića zvanog „Kemi“, rođenog 1972. godine u Donjoj Mahali, općina Orašje, državljanina BiH i R Hrvatske.

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU ORAŠJA
PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU ORAŠJA

Optuženi se tereti da je u vremenskom razdoblju od mjeseca kolovoza 1992. godine do rujna 1993. godine, za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba na širem području općine Orašje, kao pripadnik Vojne policije 106. brigade HVO-a, u logorima u Srednjoškolskom centru u Orašju i Osnovnoj školi Donja Mahala, počinio i pomagao progon srpskog pučanstva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi, protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Optuženi se tereti da je počinio ubojstvo jedne žrtve srpske nacionalnosti, te mučenja i zlostavljanja nekoliko žrtava, a optužen je i za silovanje i seksualno zlostavljanje dvije žrtve na području Orašja.

Također se tereti da je sudjelovao u mučenjima i nečovječnom postupanju te nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta i zdravlja ratnim zarobljenicima u logoru u Osnovnoj školi Donja Mahala u općini Orašje.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. i kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. točka a) u svezi sa člankom 180/1. KZ-a BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba