Вијести

УСПЈЕШНО РЕАЛИЗОВАНА МЕЂУНАРОДНА АКЦИЈА „БОСФОР“ У БОРБИ ПРОТИВ КРИЈУМЧАРЕЊА ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

22.03.2017. 15:33

Претреси и лишења слободе реализовани су у БиХ и Хрватској, а мета акције су лица осумњичена да су за новац кријумчарила илегалне емигранте са подручја Турске и Сирије у земље Западне Европе.

УСПЈЕШНО РЕАЛИЗОВАНА МЕЂУНАРОДНА АКЦИЈА „БОСФОР“ У БОРБИ ПРОТИВ КРИЈУМЧАРЕЊА ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

По налогу Тужилаштва БиХ, у сарадњи са Граничном полицијом Босне и Херцеговине, више десетина полицијских службеника учествује у сложеној међународној операцији кодног назива „Босфор“.

Поступајући тужилац Тужилаштва БиХ се налази у центру Граничне полиције, одакле се координише свим активностима на терену.

У акцији учествује више земаља, а усмјерена је на лица осумњичена да су организовано, плански и за велике новчане износе вршила кријумчарење илегалних емиграната са подручја Турске и Сирије преко БиХ и Хрватске, према земљама ЕУ.

Прикупљени су докази да су осумњичени организовали илегални транспорт више десетина илегалних емиграната, оба пола и различитих старосних доби, које су за велике новчане износе, а који су достизали и више хиљада евра, кријумчарили преко Црне Горе, БиХ и Хрватске у земље Западне Европе.

Током акције, институције из БиХ су у сталном контакту са колегама у Републици Хрватској.

У Босни и Херцеговини су организовани претреси на 6 локација и лишено је слободе 6 лица, док се у Хрватској проводи акција на 14 локација.

Међу осумњиченима у овој међународној групи, која је дјеловала на подручју неколико земаља, налазе се држављани БиХ, Хрватске, као и држављани Турске који су међу организаторима ових незаконитих активности.

Акција „Босфор“ је одлучан корак у борби против илегалних миграција са подручја Блиског истока, која је проведена по највишим истражилачким и полицијским стандардима на међународном нивоу.

Лица лишена слободе у БиХ биће предата поступајућем тужиоцу који ће након испитивања осумњичених донијети одлуку о даљим активностима у складу са законом.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba