Vijesti

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH REALIZIRANA AKCIJA KODNOG NAZIVA „TARGET“

14.03.2017. 15:44

Akcija je usmjerena na otkrivanje i kazneno procesuiranje krijumčara oružjem i eksplozivnim materijama iz BiH u zemlje regije i Austriju.

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH REALIZIRANA AKCIJA KODNOG NAZIVA „TARGET“

Postupajući po nalogu Tužiteljstva BiH i naredbama Suda BiH, više desetina policijskih djelatnika Federalne uprave policije, MUP-a Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona, uz raniju realiziranu potporu operativaca OSA-e BiH, provode pretrese i lišenja slobode na više lokacija na području Sarajeva i Tuzlanskog kantona.

Aktivnosti se realiziraju u okviru istrage koju Tužiteljstvo BiH vodi protiv osoba osumnjičenih za organizirani kriminal i neovlašten promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene.

Tijekom istrage prikupljeni su dokazi da više povezanih osoba sudjeluje u nezakonitom nabavljanju oružja, streljiva i eksploziva, uglavnom zaostalog iz rata na području BiH, te da sa kriminogenim osobama iz regije sudjeluju u krijumčarenju navedenog oružja u susjedne zemlje, kao i Republiku Austriju, gdje se navedeno oružje koristi za izvršenje kaznenih djela.

U akciji „Target“ lišeno je slobode više osoba na području Sarajeva, Hadžića i Lukavca, a pronađeno je i više desetina komada oružja, streljiva i drugih dokaznih materijala prigodom pretresa prostorija i objekata koje koriste osumnjičeni.

Nakon lišenja slobode osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju koji će ih ispitati, nakon čega će odlučiti o daljnjim aktivnostima.

Tužiteljstvo BiH se zahvaljuje institucijama i agencijama u BiH i inozemstvu koje su pomogle u ovoj akciji.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba