Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH REALIZIRANA AKCIJA KODNOG NAZIVA „TARGET“

14.03.2017. 15:44

Akcija je usmjerena na otkrivanje i krivično procesuiranje krijumčara oružjem i eksplozivnim materijama iz BiH u zemlje regiona i Austriju.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH REALIZIRANA AKCIJA KODNOG NAZIVA „TARGET“

Postupajući po nalogu Tužilaštva BiH i naredbama Suda BiH, više desetina policijskih službenika Federalne uprave policije, MUP-a Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona, uz raniju realiziranu podršku operativaca OSA-e BiH, provode pretrese i lišenja slobode na više lokacija na području Sarajeva i Tuzlanskog kantona.

Aktivnosti se realiziraju u okviru istrage koju Tužilaštvo BiH vodi protiv osoba osumnjičenih za organizirani kriminal i neovlašteni promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene.

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da više povezanih osoba učestvuje u nezakonitom nabavljanju oružja, municije i eksploziva, uglavnom zaostalog iz rata na području BiH, te da sa kriminogenim osobama iz regiona učestvuju u krijumčarenju navedenog oružja u susjedne zemlje, kao i Republiku Austriju, gdje se navedeno oružje koristi za izvršenje krivičnih djela.

U akciji „Target“ lišeno je slobode više osoba na području Sarajeva, Hadžića i Lukavca, a pronađeno je i više desetina komada oružja, municije i drugih dokaznih materijala prilikom pretresa prostorija i objekata koje koriste osumnjičeni.

Nakon lišenja slobode osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati, nakon čega će odlučiti o daljim aktivnostima.

Tužilaštvo BiH se zahvaljuje institucijama i agencijama u BiH i inostranstvu koje su pomogle u ovoj akciji.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba