Vijesti

ODRŽAN KOLEGIJ SVIH TUŽILACA TUŽILAŠTVA BiH

08.03.2017. 11:45

Aktuelna situacija, analiza rezultata i definisanje prioriteta rada u narednom periodu, bile su centralne teme kolegija tužilaca Tužilaštva BiH.

ODRŽAN KOLEGIJ SVIH TUŽILACA TUŽILAŠTVA BiH

V.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH danas je održala kolegij svih tužilaca uposlenih u Tužilaštvu BiH.

Na sastanku je upoznala tužioce sa situacijom koju je zatekla kada je prije nepunih 6 mjeseci preuzela dužnost, kao i o preduzetim aktivnostima u proteklom periodu s ciljem održavanja dinamike rada na predmetima i efikasnijeg funkcionisanja institucije. Također, izneseni su i planovi aktivnosti u narednom periodu.

V.d. glavnog tužioca je istakla potrebu jačanja zajedništva i kolegijalnosti u tužilaštvu, te je istakla da postupci koji su pokrenuti u Tužilaštvu BiH protiv određenih tužilaca i uposlenika moraju biti provedeni po najvišim pravnim i profesionalnim standardima jer je to u interesu navedenih tužilaca, kao i institucije.

Na kolegiju su usvojeni sljedeći zaključci:

-      Tužilaštvo BiH je spremno, odlučno i ima kapaciteta da se izbori sa svim poteškoćama na koje nailazi u svome radu.

- Tužilaštvo BiH će nastaviti intenzivno raditi na uspostavi vladavine prava u okviru svoje nadležnosti, te će svoj rad usmjeriti na najsloženije predmete u svim oblastima, a posebno u oblasti korupcije, organiziranog kriminala, privrednog kriminala, ratnih zločina i terorizma.

-      Nastavit će se očuvanje profesionalnosti i digniteta institucije i spriječiti bilo kakvi pokušaji vaninstitucionalnog upliva u rad tužilaštva.

-      Radit će se na jačanju saradnje sa institucijama u BiH i inostranstvu, koja je već dala značajne rezultate i zbog koje smo zahvalni svim domaćim i međunarodnim institucijama na podršci i pomoći u našem radu.

-      Tužilaštvo BiH prihvata i razmatra opravdane primjedbe, ali ocjenjuje štetnim i neosnovanim kritike i paušalne ocjene koje pojedinci iznose u medijima u posljednje vrijeme.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba