Vijesti

V.D. GLAVNOG TUŽIOCA ODRŽALA SASTANAK SA ZVANIČNICIMA UIO BiH

27.02.2017. 16:00

Efikasnije otkrivanje i procesuiranje poreznih i carinskih utaja, oduzimanje nezakonite imovinske koristi i kvalitetno prikupljanje dokaza u istragama, bile su ključne teme sastanka.

V.D. GLAVNOG TUŽIOCA ODRŽALA SASTANAK SA ZVANIČNICIMA UIO BiH

V.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Gordana Tadić i šef Odsjeka za privredni kriminal Ismet Šuškić, zajedno sa tužiocima i stručnim osobljem iz ovog odsjeka, sastali su se da direktorom UIO, Mirom Džakulom i zvaničnicima UIO koji su direktno uključeni u rad sa Tužilaštvom BiH u istragama i predmetima u borbi protiv finansijskog kriminala te poreznih utaja i prevara.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju i poboljšanju zajedničkog rada radi što efikasnijeg otkrivanja, sprečavanja i krivičnog procesuiranja počinilaca krivičnih djela iz oblasti finansijskog kriminala.

Razgovarano je o ubrzanju istraga i kvalitetnijem prikupljanju dokaza u borbi protiv krivičnih djela kojima se nanosi višemilionska šteta budžetu naše zemlje, te na taj način svim građanima, a također porezna, carinska i finansijska disciplina i vladavina prava u ovoj oblasti su jedan od prioriteta u približavanju naše zemlje evropskim integracijama.

Tužilaštvo BiH je u proteklih nekoliko mjeseci podiglo više optužnica za finansijski kriminal u kojem je država oštećena za velike iznose, te je zatraženo blokiranje i oduzimanje imovine stečene izvršenjem krivičnih djela.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba