Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA U PREDMETU PANDORA 2 OPTUŽENI SE TERETE ZA FINANSIJSKE ZLOUPOTREBE U IZNOSU OD 1,7 MILIONA KM, DOK JE BUDŽET BiH OŠTEĆEN ZA VIŠEMILIONSKI IZNOS

17.02.2017. 15:20

Nakon obimne istrage, tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA U PREDMETU PANDORA 2 OPTUŽENI SE TERETE ZA FINANSIJSKE ZLOUPOTREBE U IZNOSU OD 1,7 MILIONA KM, DOK JE BUDŽET BiH OŠTEĆEN ZA VIŠEMILIONSKI IZNOS

1.   Kemala Čauševića, rođenog 1966. godine u Sarajevu

2.   Anesa Sadikovića, rođenog 1976. godine u Prijepolju

3.   Sedineta Karića, zv. “Sido“, rođenog 1969. godine u Srebreniku

Optuženi se terete da su, Čaušević kao direktor UIO BiH tokom 2007. godine stupio u kontakt sa uvoznicima velikih količina tekstila iz Turske, Kine i Mađarske u BiH, Anesom Sadikovićem i Sedinetom Karićem, koji su vlasnici više pravnih lica - preduzeća koja se bave uvozom, te im je obećao povlašteni status prilikom uvoza za njihova preduzeća u vidu smanjenih iznosa za carinjenje, izbjegavanja detaljnih pregleda i priznavanja faktura za koje je znao da su na njima netačni podaci, tražeći da mu Sadiković i Karić kao protuuslugu daju iznos od 1000 KM po uvezenom kamionu, što su navedeni pristali i davali mu novac na različitim lokacijama u Sarajevu i Banjaluci.

Na taj način je nanesena višemilionska šteta budžetu i svim građanima BiH jer nisu naplaćivani stvarni iznosi carine, a optuženi Sadiković i Karić su optuženom Čauševiću u periodu od 2007. do 2011. godine, za uvoz više od 1700 kamionskih isporuka tekstila dali iznos od 1,72 miliona KM, i to Anes Sadiković oko 1,2 miliona a Sedinet Karić oko pola miliona KM.

Optuženi Kemal Čaušević se tereti da je novac pribavljen činjenjem krivičnih djela, bez kreditnog zaduženja, stavljao u legalne tokove kupovinom većeg broja skupocjenih nekretnina i zemljišta u Sarajevu i okolini u iznosu od oko 1,2 miliona KM. Navedene nekretnine su blokirane na zahtjev tužilaštva i prema Sudu BiH je upućen prijedlog za oduzimanje imovine stečene izvršenjem krivičnih djela.

Čaušević se dodatno tereti da je zloupotrijebio službeni položaj i preduzećima koja su učestvovala u proceduri javne nabavke za usluge štampanja kontrolnih markica na vrijednosnom papiru za potrebe UIO BiH, omogućio nezakonitu uplatu sredstava u iznosu od oko 200 000 KM zbog navodne štete nastale u konkurentskom postupku, iako stvarne štete nije bilo.

Optuženi se terete:

- Kemal Čaušević za krivična djela zloupotrebe službenog položaja član 220., pranja novca član 209. i primanje dara i drugih oblika koristi član 217. Krivičnog zakona BiH

- Anes Sadiković za krivična djela davanja dara i drugih oblika koristi član 218. Krivičnog zakona BiH

- Sedinet Karić za krivična djela davanja dara i drugih oblika koristi član 218. Krivičnog zakona BiH

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više od 100 dokaznih materijala.

Također, Tužilaštvo BiH nastavlja istragu više osumnjičenih osoba, među kojima ima i zvaničnika UIO BiH, a koje su obuhvaćene istražnim aktivnostima u okviru predmeta Pandora.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba