Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN U VELIKOM PARKU U SARAJEVU

29.12.2016. 15:09

Optužnica se odnosi na zarobljavanje, ubistvo i skrivanje tijela 8 pripadnika JNA srpske nacionalnosti u mjesecu aprilu 1992. godine.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN U VELIKOM PARKU U SARAJEVU

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

- Dragana Vikića, rođenog 1955. godine

- Jusufa Pušine, rođenog 1949. godine

- Nermina Uzunovića zv. “Šok“, rođenog 1957. godine

- Mladena Čovčića, zvanog „Rogatica“, rođenog 1970. godine

Navedeni se terete da su u svojstvu komandanata i pripadnika MUP-a, policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu, u mjesecu aprilu 1992. godine, postupali protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika te da su znali i bili informisani o zarobljavanju 8 pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru, na području sarajevskog naselja Dobrinja i njihovom stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i sigurnosnih struktura, koji su nakon toga izvedeni na lokalitet Velikog parka, u blizini Doma policije u centru Sarajeva, gdje su protivno ženevskim konvencijama i odredbama međunarodnog humanitarnog prava koje definiraju postupanje sa ratnim zarobljenicima, ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja, u čemu su učestvovali Uzunović, Čovčić i druge osobe.

Nakon ubistva, njihova tijela su sklonjena i odvežena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza. 

Djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih su pronađeni, a za ostalima se još uvijek traga.

Optuženi se terete da su, kao pripadnici policijskih i sigurnosnih struktura koji su se nalazili na svojim položajima ili u blizini mjesta zločina, bili informisani o zločinu ili lično svjedočili počinjenju zločina, nakon čega su propustili da uhapse, procesuiraju i sankcionišu počinioce i spriječe uklanjanje dokaza i skrivanje tijela.

Tužilaštvo BiH je u ovom predmetu provelo dugotrajnu i temeljitu istragu u kojoj je saslušano više desetina svjedoka i prikupljena velika količina dokaznog materijala, a navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem više od 80 svjedoka i prilaganjem oko 400 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba