Vijesti

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH LIŠENA SLOBODE DVOJICA OSUMNJIČENIH

27.12.2016. 15:42

Osumnjičeni su pod istragom zbog počinjenih zločina protiv čovječnosti na području Prijedora i okolice tijekom 1992. godine.

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH LIŠENA SLOBODE DVOJICA OSUMNJIČENIH

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, u akciji policijskih djelatnika SIPA-e na području Prijedora su locirani i lišeni slobode osumnjičeni:

- Boro Milojica, rođen 1962. godine u Prijedoru

- Želislav Rivić, rođen 1954. godine u Banjaluci

Navedeni osumnjičeni su pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičeni su da su u mjesecu srpnju 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija na pučanstvo nesrpske nacionalnosti na području Prijedora i okolice, u svojstvu pripadnika Ljubijskog bataljona VRS, na području Prijedora, Hambarina, Ravske i Ljubije, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata te počinili zločin protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke, romske i hrvatske nacionalnosti na navedenom području.

Osumnjičeni su da su osobno i izravno počinili ubojstvo najmanje 19 žrtava, na nekoliko lokacija, na području navedenih mjesta.

Između ostalog, osumnjičeni se terete za ubojstvo 9 osoba romske nacionalnosti, ubojstvo 9 osoba bošnjačke nacionalnosti i jedne žrtve hrvatske nacionalnosti koja je ubijena u mjestu Ravska.

Neke od žrtava su ubijene u nazočnosti članova njihovih obitelji.

Osumnjičeni su pod istragom da su počinjenim ubojstvima izvršili progon civilnog pučanstva bošnjačke, hrvatske i romske nacionalnosti zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti, čime su počinili kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Nakon lišenja slobode osumnjičeni će biti predani postupajućem tužitelju koji će ih ispitati i odlučiti o daljnjim aktivnostima sukladno zakonu.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba