Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 4 OSOBE ZBOG RATNIH ZLOČINA NA PODRUČJU KONJICA

28.12.2016. 15:24

Optužnica se odnosi na zločine nad žrtvama, civilima hrvatske nacionalnosti, počinjene 1993. godine.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 4 OSOBE ZBOG RATNIH ZLOČINA NA PODRUČJU KONJICA

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

- Viković Jasmina, rođenog 1971. godine u Zavidovićima,

- Mrkaljević Vehdada, rođenog 1957. godine u Doboju,

- Kulaš Izeta, rođenog 1976. godine u Donjem Vakufu i

- Kablar Mersudina, rođenog 1972. godine u Zenici.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, između Armije RBiH i HVO-a, u svojstvu pripadnika i komandanta (optuženi Mrkaljević kao komandant odreda a Kablar kao komandir voda), Diverzantsko-izviđačke brigade (DIB) Armije RBiH iz Zenice, postupali protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, te na području mjesta Orahovica u općini Konjic počinili ratni zločin nad žrtvama hrvatske nacionalnosti nastanjenim u mjestu Orahovica.

Navedeni se terete da su, 31.08. i 01.09.1993. godine, na osnovu usmene komande optuženog Mrkaljevića, trojicu civila hrvatske nacionalnosti, starije životne dobi, prisilno odveli iz njihovih kuća te zatvorili u objekat-štalu koja se nalazila u blizini kuće gdje je bila smještena komanda DIB-a Armije RBiH.

Zatvorene civile optuženi su mučili, zlostavljali, premlaćivali na surove načine i nečovječno postupali prema njima nanoseći im teške i po život opasne ozljede, te je od posljedica zlostavljanja jedan civil iste noći preminuo, a optuženi Viković ujutro je lično, pucajući iz vatrenog oružja, ubio preostalu dvojicu civila koji su u teškom stanju ležali na podu.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba