Вијести

Обраћање в.д. главног тужиоца Гордане Тадић медијима и грађанима БиХ, 5. децембар 2016. године

05.12.2016. 15:00
Обраћање в.д. главног тужиоца Гордане Тадић медијима и грађанима БиХ, 5. децембар 2016. године

-         Поштовани грађани,

Два мјесеца након ступања на функцију в.д. главног тужиоца, а уочи завршетка текуће године, желим се обратити јавности и извијестити да смо у протеклом периоду предузели низ активности ради обезбјеђења ефикасног рада Тужилаштва БиХ.

У протеклом периоду одржала сам низ састанака са својим замјеницима, тужиоцима и запосленицима тужилаштва, као и са званичницима партнерских полицијских и безбједносних агенција ради договора о заједничкој сарадњи и активностима у наредном периоду.

Јавности могу рећи да ћемо у наредном периоду, након окончаних истрага, донијети тужилачке одлуке у неким врло битним предметима организованог криминала, ратних злочина, корупције, тероризма и других кривичних дјела из наше надлежности.

О раду Тужилаштва БиХ најбоље говоре наши досадашњи резултати.

У овој години Тужилаштво БиХ навршава 13 година постојања и примиче се бројци од 5000 лица оптужених за кривична дјела ратних злочина, организованог криминала, корупције, финансијског и пореског криминала, трговине људима, тероризма и других кривичних дјела из наше надлежности.

У погледу процесуирања ратних злочина, препознат је рад овог тужилаштва и достигли смо број од око 640 оптужених за тешка кршења међународног хуманитарног права, а проценат осуђујућих пресуда је преко 80%.

У протеклих 12 година тужиоци у Посебном одјелу за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигли су оптужнице у 564 предмета против 1797 оптужених лица.

Суд БиХ је од 2004. до краја 2015. године у поступцима у предметима Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију изрекао правоснажне осуђујуће пресуде за 1139 лица.

Проценат осуђујућих пресуда у предметима у којима поступа Тужилаштво БиХ је изнад 90%.

Јавност зна да су у протеклом периоду успјешно окончани предмети и изречене вишедеценијске казне затвора у предметима злочиначких организација и многим другим предметима који су значајно угрожавали безбједност грађана наше земље.

Само у предметима за кривична дјела прања новца оптужена су 203 лица, а пресудама Суда БиХ одузета је незаконита имовинска корист у износу од око 10,2 милиона КМ.

За кривична дјела неовлаштеног промета опојним дрогама, за период од 4 године, подигнуте су оптужнице против 248 лица.

У предметима за пореске утаје и финансијски криминал само у једном предмету, нпр. Чаго и др., одузета је незаконита имовинска корист од 7,5 милиона КМ.

Изречене су правоснажне пресуде за кривична дјела тероризма у трајању од око 150 година затвора.

Тужилаштво БиХ ће свакако прихватити оправдане и утемељене критике на наш рад, али желимо нагласити да су сви грађани пред законом једнаки и нећемо дозволити да се неки предмети експонирају из било којих разлога.

Увијек смо отворени за конструктиван дијалог.

Желим истаћи да је Тужилаштво БиХ институција свих грађана наше земље и у наредном периоду настављамо интензивно радити на процесуирању свих кривичних дјела из наше надлежности, а грађанима, медијима, удружењима жртава, невладиним организацијама, домаћим и међународним партнерским институцијама захваљујемо се на подршци коју нам пружају.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba