Vijesti

Obraćanje v.d. glavnog tužioca Gordane Tadić medijima i građanima BiH, 5. decembar 2016. godine

05.12.2016. 15:00

 

 

 

Obraćanje v.d. glavnog tužioca Gordane Tadić medijima i građanima BiH, 5. decembar 2016. godine

-         Poštovani građani,

Dva mjeseca nakon stupanja na funkciju v.d. glavnog tužioca, a uoči završetka tekuće godine, želim se obratiti javnosti i izvijestiti da smo u proteklom periodu preduzeli niz aktivnosti radi osiguranja efikasnog rada Tužilaštva BiH.

U proteklom periodu održala sam niz sastanaka sa svojim zamjenicima, tužiocima i uposlenicima tužilaštva, kao i sa zvaničnicima partnerskih policijskih i sigurnosnih agencija radi dogovora o zajedničkoj saradnji i aktivnostima u narednom periodu.

Javnosti mogu reći da ćemo u narednom periodu, nakon okončanih istraga, donijeti tužilačke odluke u nekim vrlo bitnim predmetima organiziranog kriminala, ratnih zločina, korupcije, terorizma i drugih krivičnih djela iz naše nadležnosti.

O radu Tužilaštva BiH najbolje govore naši dosadašnji rezultati.

U ovoj godini Tužilaštvo BiH navršava 13 godina postojanja i primiče se brojci od 5000 osoba optuženih za krivična djela ratnih zločina, organiziranog kriminala, korupcije, finansijskog i poreznog kriminala, trgovine ljudima, terorizma i drugih krivičnih djela iz naše nadležnosti.

U pogledu procesuiranja ratnih zločina, prepoznat je rad ovog tužilaštva i dostigli smo broj od oko 640 optuženih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, a procenat osuđujućih presuda je preko 80%.

U proteklih 12 godina tužioci u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigli su optužnice u 564 predmeta protiv 1797 optuženih osoba.

Sud BiH je od 2004. do kraja 2015. godine u postupcima u predmetima Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju izrekao pravosnažne osuđujuće presude za 1139 osoba.

Procenat osuđujućih presuda u predmetima u kojima postupa Tužilaštvo BiH je iznad 90%.

Javnost zna da su u proteklom periodu uspješno okončani predmeti i izrečene višedecenijske kazne zatvora u predmetima zločinačkih organizacija i mnogim drugim predmetima koji su značajno ugrožavali sigurnost građana naše zemlje.

Samo u predmetima za krivična djela pranja novca optužene su 203 osobe, a presudama Suda BiH oduzeta je nezakonita imovinska korist u iznosu od oko 10,2 miliona KM.

Za krivična djela neovlaštenog prometa opojnim drogama, za period od 4 godine, podignute su optužnice protiv 248 osoba.

U predmetima za porezne utaje i finansijski kriminal samo u jednom predmetu, npr. Čago i dr., oduzeta je nezakonita imovinska korist od 7,5 miliona KM.

Izrečene su pravosnažne presude za krivična djela terorizma u trajanju od oko 150 godina zatvora.

Tužilaštvo BiH će svakako prihvatiti opravdane i utemeljene kritike na naš rad, ali želimo naglasiti da su svi građani pred zakonom jednaki i nećemo dozvoliti da se neki predmeti eksponiraju iz bilo kojih razloga.

Uvijek smo otvoreni za konstruktivan dijalog.

Želim istaći da je Tužilaštvo BiH institucija svih građana naše zemlje i u narednom periodu nastavljamo intenzivno raditi na procesuiranju svih krivičnih djela iz naše nadležnosti, a građanima, medijima, udruženjima žrtava, nevladinim organizacijama, domaćim i međunarodnim partnerskim institucijama zahvaljujemo se na podršci koju nam pružaju.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba