Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TINTOR JOVANA (1951)

02.11.2016. 17:52

Optuženi se tereti za krivična djela zločina protiv čovječnosti počinjena u proljeće i ljeto 1992. godine na području Vogošće i okoline.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TINTOR JOVANA (1951)

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

-      Tintor Jovana, rođenog 1951. godine u Donjoj Jošanici, općina Vogošća, državljanina BiH i R Srbije.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, na području grada Sarajeva i općine Vogošća, kao predsjednik Kriznog štaba SDS-a u Vogošći, počinio teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava i krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

Optuženi se tereti za progone, nezakonito zatvaranje, mučenje, premlaćivanje, tjeranje na prisilne radove i ubistva velikog broja žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjena na više lokacija, kao i u logorima i objektima za zatvaranje na području Vogošće i drugih mjesta.

Kao posljedica zločina navedenih u optužnici, gotovo cjelokupno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, do kraja 1992. godine, bilo je prognano sa područja Vogošće i okoline.

Tužilaštvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem više od 100 svjedoka optužbe i stručnih vještaka i prilaganjem velikog broja materijalnih dokaza.

Osumnjičeni se nalazi u pritvoru od 08. februara ove godine.

Optužnica je, sa dokaznim materijalom, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba