Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠEN OSUMNJIČENI ZA RATNE ZLOČINE NAD ŽRTVAMA HRVATSKE NACIONALNOSTI U KONJICU

01.09.2016. 15:38

Postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, prilikom ulaska na teritoriju Bosne i Hercegovine, pripadnici Granične policije BiH lišili su slobode osumnjičenog:

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠEN OSUMNJIČENI ZA RATNE ZLOČINE NAD ŽRTVAMA HRVATSKE NACIONALNOSTI U KONJICU

-      Viković Jasmina, zv. “Jasko“, rođenog 1971. godine u Zavidovićima, državljanina BiH.

Navedeni osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je u svojstvu pripadnika Diverzantskog-izviđačkog voda iz Zenice, Armije RBiH, na području Konjica, postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

On je osumnjičen da je, zajedno sa drugim licima, krajem mjeseca augusta 1993. godine, u mjestu Orahovica, u općini Konjic, sudjelovao u nezakonitom zatvaranju trojice civila, starijih lica hrvatske nacionalnosti, koje su osumnjičeni Viković, kao i drugi pripadnici Armije R BiH višestruko mučili, zlostavljali i premlaćivali, te zatvorili u jedan objekat, gdje su ih nastavili tući i nanositi im teške ozljede, naročito u predjelu glave.

Nakon zlostavljanja jedan civil je preminuo od zadobijenih ozljeda, a osumnjičeni je sutradan došao u objekat i pucanjem iz vatrenog oružja usmrtio preostalu dvojicu zatvorenika.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac odlučit će o daljim mjerama i aktivnostima prema osumnjičenom.

Tužilaštvo BiH vodi istragu u ovom predmetu, tokom koje su prikupljena saznanja da osumnjičeni više godina boravi u inostranstvu, te je Graničnoj policiji izdata naredba da se osumnjičeni liši slobode odmah po stupanju na teroritoriju BiH.

Tužilaštvo ulaže intenzivne napore na otkrivanju i procesuiranju počinilaca ratnih zločina, gdje god da se nalaze, i u tom procesu ostvaruje saradnju sa agencijama za provođenje zakona u BiH i inostranstvu.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba