Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ ПРИДРУЖИВАЊА ИСИЛ-у

10.08.2016. 15:28

Тужилац Одсјека за тероризам Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Џинић Алмира, рођеног 02.12.1997. године, у Тешњу, држављанина БиХ.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ ПРИДРУЖИВАЊА ИСИЛ-у

Оптужени се терети да је, заједно са својом породицом, крајем 2013. године, отпутовао на подручје Републике Турске, са намјером да се пребаци на подручје Сирије и Ирака и придружи паравојним структуама тзв. „ИСИЛ"-а, које су од стране Савјета безбједности УН-а проглашене терористичком организацијом и учествује у оружаним сукобима на том подручју.

Према прикупљеним доказима, оптужени је приступио оружаним формацијама ИСИЛ-а, гдје је као припадник терористичке групе учествовао у оружаним сукобима на подручју Сирије, све до мјесеца јула 2016. године, када је напустио подручје Сирије.

Током спровођења истраге Тужилаштво БиХ и партнерске полицијске и безбједносне агенције прикупиле су доказе о боравку оптуженог у структурама ИСИЛ-а на подручју Сирије.

Оптужени се терети да је постао припадник терористичке групе и починио кривично дјело-организовање терористичке групе  из члана 202д. став 2. у вези са ставом 1. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Тужилаштво БиХ наставља интензивне активности у борби против тероризма и активности које имају везе са тероризмом, нарочито у сегменту процесуирања држављана БиХ који учествују на страним ратиштима Сирије и Ирака.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba