Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У УЗДОЛУ 1993. ГОДИНЕ

09.08.2016. 13:14

Након темељне истраге, поступајући тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу за ратне злочине над жртвама  хрватске националности у Уздолу, почињене у мјесецу септембру 1993. године.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У УЗДОЛУ 1993. ГОДИНЕ

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

- Буза Енвера, рођеног 12.07.1947. године у Високом, држављанина БиХ.

Оптужени се терети да је, за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, у својству команданта и официра Армије Р БиХ, поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Он се терети да је у својству комаданта Самосталног батаљона Прозор Армије Р БиХ, дана 14.09.1993. године, лично командовао и учествовао у нападу на село Уздол и засеоке Криже, Зеленике и Раичи, настањене цивилима хрватске националности, гдје су у току напада, на изузетно суров и свиреп начин, припадници Армије БиХ убили 27 цивила хрватске националности, међу којима је било дјеце, жена, стараца и непокретних лица. Најмлађа жртва био је 10-годишњи дјечак, а најстарија старица од 87 година.

Према налазима обдукције и прикупљеним доказима, жртве су убијане ватреним оружјем и кориштењем хладног оружја и оруђа.

Након почињеног злочина у Уздолу, информације о масакру објављене су у медијима, тадашњи специјални представник УН-а затражио је од власти БиХ информацију о злочину и истрази овог злочина, а о масакру цивила је информисан и Ватикан.

Оптужени се терети да је био присутан на терену током провођења акције и у непосредној близини мјеста гдје су почињена убиства, као и да је од органа безбједности Армије Р БиХ добио информације о почињеним злочинима и размјерама злочина, те ништа није предузео како би провео истрагу, а починиоце злочина којима је био надређени, процесуирао и казнио.

Оптужени Буза Енвер терети се да је починио кривично дјело-ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. КЗ БиХ.

Уз оптужницу је приложено више стотина материјалних доказа а предлаже се позивање око 100 свједока и вјештака.

Оптужница ће, заједно са доказним материјалом, бити прослијеђена Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba