Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ТРОГРЛИЋ ЖЕЉКА (1960) И „DILAVER COMPANY“ Д.О.О. ЗЕНИЦА ЗБОГ ПОРЕСКЕ УТАЈЕ. БУЏЕТ БиХ ОШТЕЋЕН ЗА ВИШЕ ОД 75 000 КМ

06.07.2016. 10:51

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ТРОГРЛИЋ ЖЕЉКА (1960) И „DILAVER COMPANY“ Д.О.О. ЗЕНИЦА ЗБОГ ПОРЕСКЕ УТАЈЕ. БУЏЕТ БиХ ОШТЕЋЕН ЗА ВИШЕ ОД 75 000 КМ

-      Трогрлић Жељка, рођеног 28.06.1960. године у Зеници, држављанина БиХ, одговорног лица у предузећу „DILAVER COMPANY“ д.о.о. Зеница и

-      предузећа „DILAVER COMPANY“ д.о.о. Зеница.

Према наводима оптужнице, оптужени Трогрлић се терети да је у периоду од октобра 2009. до јануара 2010. године, као директор и одговорно лице предузећа „DILAVER COMPANY“ д.о.о. Зеница, прибавио документацију лажног садржаја, између осталог фактуре са отпремницама, вагарске листове и другу пратећу документацију о наводном  промету, односно куповини отпадног челика и лимова од одређеног правног лица, у укупном износу од 518.311,40 КМ, са урачунатим ПДВ-ом.

Оптужени Трогрлић терети се да је прибављену фиктивну документацију прослиједио у књиговодство ради евидентирања у пословним књигама правног лица „DILAVER COMPANY“ д.о.о. Зеница, на основу чега је правно лице у својим званичним књиговодственим евиденцијама приказало и обрачунало, те путем подношења ПДВ пријава лажног садржаја остварило неоснован и незаконит одбитак улазног пореза у износу од 75.310,00 КМ, за који је оштетио буџет БиХ.

Оптужено правно лице „DILAVER COMPANY“ д.о.о. Зеница терети се за располагање противправном имовинском користи у наведеном износу који је прибавио оптужени Трогрлић.

Оптужени Трогрлић терети се да је починио кривично дјело порезне утаје из члана 210. КЗ БиХ у вези са чланом 54. КЗ БиХ, а правно лице „DILAVER COMPANY“ д.о.о. Зеница терети се за кривично дјело порезне утаје из члана 210. КЗ БиХ, у вези са члановима 54. и 124. КЗ БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba