Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH UPUTIT ĆE PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA I MJERE ZABRANE ZA OSUMNJIČENE LIŠENE SLOBODE U AKCIJI KODNOG NAZIVA „LIŠTICA“

11.02.2016. 15:27

Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora kojim su obuhvaćeni osumnjičeni:

 

TUŽILAŠTVO BiH UPUTIT ĆE PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA I MJERE ZABRANE ZA OSUMNJIČENE LIŠENE SLOBODE U AKCIJI KODNOG NAZIVA „LIŠTICA“

- ZLATKO MARIJANOVIĆ (1977),

- STANKO ČOLAK (1987),

- MIRO KVESIĆ (1958),

- GORAN MARIJANOVIĆ (1979), i

- LJUBICA ČOLAK (1968).

Prema navedenim osumnjičenim predložene su mjere pritvora iz zakonskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka a) i b) i c) ZKP-a BiH, odnosno zbog postojanja opasnosti od bjekstva, zbog osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, u nastojanju da ometu i onemoguće vođenje krivičnog postupka protiv njih, uništili ili sakrili dokaze i tragove važne za krivični postupak, te izvršili uticaj na svjedoke i saučesnike, te da bi boravkom na slobodi mogli počiniti novo krivično djelo ili završiti započeto.

Nakon ispitivanja svih osumnjičenih, postupajući tužilac će uputiti prijedlog za određivanje mjera zabrane za preostale osumnjičene u ovom predmetu. 

Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog organiziranog kriminala, porezne utaje, nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda, nedozvoljenog skladištenja robe i pranja novca, a radi pribavljanja enormne nezakonite imovinske koristi pojedincima i nanošenja štete budžetu BiH u milionskim iznosima.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora i mjere zabrane bit će upućen Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba