Vijesti

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH REALIZIRA SE AKCIJA KODNOG NAZIVA „LIŠTICA“.U PREDMETU SE ISTRAŽUJE UTAJA FISKALNIH OBVEZA, TROŠARINA I PDV-a U IZNOSU OD NAJMANJE 7,8 MILIJUNA KM

11.02.2016. 14:24

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, više stotina policijskih djelatnika SIPA-e, UNO BiH, MUP-ova ZDK, KS, HNK i ZDK, provodi akciju u kojoj su meta ukupno 12 osumnjičenih osoba sa područja Širokog Brijega, Gruda, Čitluka, Sarajeva, Zenice i Gradačca.

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH REALIZIRA SE AKCIJA KODNOG NAZIVA „LIŠTICA“.U PREDMETU SE ISTRAŽUJE UTAJA FISKALNIH OBVEZA, TROŠARINA I PDV-a U IZNOSU OD NAJMANJE 7,8 MILIJUNA KM

Uporedo sa lišenjima slobode i privođenjima osumnjičenih, vrše se i pretresi na više od 20 lokacija.

Ova akcija predstavlja odlučnu akciju agencija za provođenje zakona u borbi protiv tzv. “duhanske mafije“ koja čini veliki broj kaznenih djela, oštećujući proračun Bosne i Hercegovine za višemilijunske iznose, čime se nanosi šteta svim građanima naše zemlje i stiče enormna nezakonita imovinska korist pojedincima.

Navedeni se sumnjiče da su djelovali kao organizirana kriminalna skupina i tijekom 2015. i 2016. godine počinili niz kaznenih djela, kojima su građane Bosne i Hercegovine i proračun naše zemlje oštetili za najmanje 7,8 milijuna KM i ostvarili nezakonitu imovinsku korist od najmanje 1,3 milijuna KM koju su, između ostalog, trošili za kupovinu nekretnina i skupocjenih vozila.

Prema prikupljenim podacima iz istrage, osumnjičeni su tijekom prošle i ove godine izvršili krijumčarenje više desetina tona rezanog duhana i duhana u listu, koji su najčešće krijumčarili u količinama od nekoliko stotina kilograma, a u pojedinim slučajevima i više tona duhana, koji je nakon toga prodavan a da nisu plaćene trošarine, fiskalne obveze i PDV koji su propisani zakonom.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog kaznenih djela organiziranog kriminala (čl. 250), porezne utaje (čl. 210), nedozvoljenog prometa trošarinskih proizvoda (čl. 210a.), nedozvoljenog skladištenja robe (čl. 210b.) i pranja novca (čl. 209) iz Kaznenog zakona BiH.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju koji će nakon ispitivanja donijeti odluku o daljnjim aktivnostima prema osumnjičenima.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba