Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ ОПЋИНЕ ПРИЈЕДОР

30.12.2015. 15:10

Тужилац Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ ОПЋИНЕ ПРИЈЕДОР

- Змијањац Драгоја, рођеног 01.01.1951. године у мјесту Доњи Гаревци, опћина Приједор, гдје је и настањен,  држављанина БиХ.

Оптужени се терети да је у периоду од 30.04. до 30.09.1992. године, као припадник неидентификоване војне или полицијске формације, у оквиру широког и систематичног напада усмјереног против бошњачког и хрватског  становништва опћине Приједор, као дио тог напада,  свјесно и са намјером лишио живота једног цивила бошњачке националности, те другим члановима његове породице пријетио, са циљем прогона лица бошњачке националности са подручја опћине Приједор на дискриминаторској основи по националној, етничкој  и вјерској припадности.

Према наводима оптужнице, оптужени се терети да је обучен у маскирну војну униформу и наоружан аутоматском пушком, у мјесецу јулу 1992. године, дошао у кућу једног цивила бошњачке националности, који је након тога изведен из куће, а оптужени га је све вријеме пратио са упереном пушком, након чега је оптужени лично и директно, пуцајући из ватреног оружја, усмртио наведеног цивила, који је остао лежати на цести.

Након тога, осумњичени је упутио пријетње члановима породице убијеног, који су након тог догађаја одведени у логор Трнопоље на подручју Приједора, гдје су преживјели тешке тортуре и злостављања, те након тога прогнани са подручја Приједора.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. став 1. тачка х)-прогон  у вези са дјелом из тачке а) истог члана-убиство, а све у вези са чланом 180 став 1. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Поступајући тужилац, уз оптужницу предлаже да се оптуженом Змијањац Драгоју одреде мјере забране у складу са чланом 126. ЗКП-а БиХ. Предложене мјере забране, укључују забрану напуштања боравишта и  забрану састајања са одређеним лицима.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba