Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU OPĆINE PRIJEDOR

30.12.2015. 15:10

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU OPĆINE PRIJEDOR

- Zmijanjac Dragoja, rođenog 01.01.1951. godine u mjestu Donji Garevci, općina Prijedor, gdje je i nastanjen,  državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je u razdoblju od 30.04. do 30.09.1992. godine, kao pripadnik neidentifikovane vojne ili policijske formacije, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv bošnjačkog i hrvatskog  stanovništva općine Prijedor, kao dio tog napada,  svjesno i sa namjerom lišio života jednog civila bošnjačke nacionalnosti, te drugim članovima njegove obitelji prijetio, sa ciljem progona osoba bošnjačke nacionalnosti sa područja općine Prijedor na diskriminatorskoj osnovi po nacionalnoj, etničkoj  i vjerskoj pripadnosti.

Prema navodima optužnice, optuženi se tereti da je obučen u maskirnu vojnu uniformu i naoružan automatskom puškom, u mjesecu srpnju 1992. godine, došao u kuću jednog civila bošnjačke nacionalnosti, koji je nakon toga izveden iz kuće, a optuženi ga je sve vrijeme pratio sa uperenom puškom, nakon čega je optuženi lično i direktno, pucajući iz vatrenog oružja, usmrtio navedenog civila, koji je ostao ležati na cesti.

Nakon toga, osumnjičeni je uputio prijetnje članovima obitelji ubijenog, koji su nakon tog događaja odvedeni u logor Trnopolje na području Prijedora, gdje su preživjeli teške torture i zlostavljanja, te nakon toga prognani sa područja Prijedora.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. točka h)-progon  u svezi sa djelom iz točke a) istog člana-ubojstvo, a sve u svezi sa člankom 180 stavak 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Postupajući tužitelj, uz optužnicu predlaže da se optuženom Zmijanjac Dragoju odrede mjere zabrane sukladno članu 126. ZKP-a BiH. Predložene mjere zabrane, uključuju zabranu napuštanja boravišta i  zabranu sastajanja sa određenim osobama.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba