Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ТРИ ЛИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ПОДРУЧЈУ ГОРАЖДА

29.12.2015. 15:15

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ТРИ ЛИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ПОДРУЧЈУ ГОРАЖДА

-      Ибре Меркеза, рођеног 15.11.1942. године у мјесту Рибари, општина Фоча, држављанина БиХ,

-      Предрага Богунића, рођеног 28.01.1949. године у Горажду, држављанина БиХ и

-      Ешефа Хурића, рођеног 24.09.1958. године у мјесту Радијевићи, општина Горажде, држављанина БиХ

Оптужени се терете да су за вријеме рата и оружаног сукоба између Армије Р БиХ и ВРС-а на подручју општине Горажде, у периоду од јула 1992. године до друге половине фебруара 1993. године, поступали супротно одредбама Женевске конвенције о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Терете се да су оптужени Меркез у својству начелника СЈБ Горажде (мај–август 1992. године), оптужени Богунић, у својству начелника СЈБ Горажде (август 1992.-фебруар 1993. године) и оптужени Хурић у својству командира ПС Горажде планирали, наредили, починили, помагали у планирању, припремању и почињењу, као и на други начин учествовали у убиству, противзаконитом затварању, одузимању права на правично суђење и нечовјечном поступању према више од 100 цивила српске националности са подручја општине Горажде, различитог пола, старосне доби од 7 до 70 година.

Према наводима оптужнице, оптужени су у периоду од половине јула до краја октобра 1992. године, преко њима подређених припадника полиције СЈБ Горажде и ПС Горажде, затворили и држали у четири стана зграде, у непосредној близини СЈБ Горажде, преко 70 цивила српске националности са десне обале ријеке Дрине, те да су у периоду од половине јула 1992. године до друге половине фебруара 1993. године, затворили и држали 35 цивила у просторијама за задржавање СЈБ Горажде.

Оптужени Богунић терети се да је починио противзаконито затварање  тридесет једног цивила српске националности из села Бучје у просторије ЦЈБ Горажде, као и затварање још четири цивила српске националности, који су претходно ухапшени, док се оптужени Хурић терети да је учествовао у незаконитом држању цивила тако што је организовао и надгледао њихово физичко обезбјеђење, које су вршили њему подређени припадници активног и резервног састава полиције СЈБ Горажде, а уједно и ПС Горажде.

У наведеним објектима цивили српске националности су држани у нехуманим и нехигијенским условима, чиме им је нанесена  снажна физичка и душевна бол, патња и при чему су лишени права на поступање у складу са законом.

Заробљеним цивилима је поред свега наведеног била ускраћивана и адекватна медицинска њега, што је проузроковало погоршање здравственог стања затворених лица у толикој мјери да је у просторијама СЈБ преминуло једно лице, док је једно лице покушало извршити самоубиство, те је у болници и преминуло, а непосредно након пуштања из  СЈБ четири лица су преминула.

Оптужени Меркез терети се да је затвореним цивилима који су се налазили у становима на задњем спрату зграде, у близини ЦЈБ Горажде, забранио за вријеме гранатирања склањање у подрум зграде, те их тиме изложио смртној опасности, што је за посљедицу имало да је средином августа 1992. усљед гранатирања смртно страдало једно лице, а троје рањено.

Меркез се терети за противзаконито затварање преко стотину цивила, у просторијама СЈБ и становима у непосредној близини СЈБ, као и Богунић (преко тридесет лица у просторијама СЈБ и преко 70 лица у становима преко пута зграде СЈБ).

Оптужени се терете да су кршећи правила међународног хуманитарног права за вријеме рата и оружаног сукоба, починили кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва КЗ БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba