Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ПОСЈЕТИО ЛОКАЛИТЕТ ЕКСХУМАЦИЈЕ У КОЗЛУКУ

18.12.2015. 15:50

Главни тужилац Тужилаштва БиХ, Горан Салиховић, обишао је данас локацију депоније у Козлуку, на којој се врши ексхумација тијела жртава, убијених у геноциду у Сребреници, у мјесецу јулу 1995. године.

 
ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ПОСЈЕТИО ЛОКАЛИТЕТ ЕКСХУМАЦИЈЕ У КОЗЛУКУ

На мјесту локације главни тужилац се упознао са током ексхумације, која се већ око 15 дана проводи на том локалитету, а сваког дана, истражиоци из Тужилаштва БиХ, по свим временским условима, координишу рад овлаштених службених лица на овој ексхумацији. 

До сада су на овом локалитету пронађени посмртни остаци око 50 жртава, од чега је око 20 комплетних тијела а остало су појединачни посмртни остаци. Очекује се да ће се на овом локалитету наћи посмртни остаци већег броја жртава, а пронађене су и чахуре и повези који указују да су на овој локацији вршене масовне егзекуције заробљених жртава. До сада је ексхумација вршена на само једној микро-локацији, а у наредном периоду наставиће се провјере и на додатне двије локације. Досадашњи резултати ескхумација и ДНК идентификација указују да је на локалитету Козлука стријељано најмање 805 жртава, а због постојања информација да је на овом локалитету стријељано више од 1000 лица, те да није било преживјелих жртава, у наредном периоду очекује се проналазак и идентификација већег броја жртава. Ексхумација на локалитету депоније у Козлуку наставља се и у наредном периоду.

 

 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba