Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ СРЕЋКА АЋИМОВИЋА ОПТУЖЕНОГ ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ГЕНОЦИД

15.12.2015. 15:32

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против: 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ СРЕЋКА АЋИМОВИЋА ОПТУЖЕНОГ ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ГЕНОЦИД

- Срећка Аћимовића, рођеног 10.05.1967. године у Роћевићу, општина Зворник, гдје је и настањен, држављанина БиХ, налази се у притвору.

Оптужени се терети да је, у својству команданта II Батаљона Зворничке бригаде ВРС-а, свјесно  помогао извршење заједничког циља - удруженог злочиначког подухвата, у ком су учествовали високи војни официри ВРС-а, да се 40.000 бошњачких цивила присилно преселе  из енклаве Сребреница, а више од 8.000 мушкараца и дјечака Бошњака  погуби по кратком поступку тако што је у периоду од 14. до 16. јула 1995. године, поступајући по наредби, инструкцијама и задацима команде Зворничке бригаде и Главног штаба ВРС-а да се противзаконито затворени мушкарци и дјечаци Бошњаци у школи у Роћевићу изведу са повезима на очима и завезаним рукама, а затим да се камионима, које је сам обезбиједио, превезу на локацију коју је сам изабрао на шљункару на обали ријеке Дрине у Козлуку, којом приликом је ликвидирано најмање 1040 заробљених мушкараца и дјечака Бошњака, а након тога њихова тијела закопана у пјешчана удубљења као масовне необиљежене гробнице.

Оптужени се терети да је помогао извршење заједничког циља - удруженог злочиначког подухвата да се убију мушки припадници групе Бошњака и да се нанесу тешке физичке озљеде и душевне повреде групи Бошњака, који су, као Бошњаци Источне Босне, чинили значајан дио етничке групе Бошњака, на који начин је помогао да се иста дјелимично истријеби као национална, вјерска и етничка група,  чиме је починио кривично дјело геноцид из члана 171. тачка а) и б) Кривичног закона БиХ (КЗ БиХ), а све у вези са чланом 30.  истог Закона.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba