Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV SREĆKA AĆIMOVIĆA OPTUŽENOG ZA KRIVIČNO DJELO GENOCID

15.12.2015. 15:32

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv: 

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV SREĆKA AĆIMOVIĆA OPTUŽENOG ZA KRIVIČNO DJELO GENOCID

- Srećka Aćimovića, rođenog 10.05.1967. godine u Roćeviću, općina Zvornik, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je, u svojstvu komandanta II Bataljona Zvorničke brigade VRS-a, svjesno  pomogao izvršenje zajedničkog cilja - udruženog zločinačkog poduhvata, u kom su učestvovali visoki vojni oficiri VRS-a, da se 40.000 bošnjačkih civila prisilno presele  iz enklave Srebrenica, a više od 8.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka  pogubi po kratkom postupku tako što je u periodu od 14. do 16. jula 1995. godine, postupajući po naredbi, instrukcijama i zadacima komande Zvorničke brigade i Glavnog štaba VRS-a da se protivzakonito zatvoreni muškarci i dječaci Bošnjaci u školi u Roćeviću izvedu sa povezima na očima i zavezanim rukama, a zatim da se kamionima, koje je sam obezbijedio, prevezu na lokaciju koju je sam izabrao na šljunkaru na obali rijeke Drine u Kozluku, kojom prilikom je likvidirano najmanje 1040 zarobljenih muškaraca i dječaka Bošnjaka, a nakon toga njihova tijela zakopana u pješčana udubljenja kao masovne neobilježene grobnice.

Optuženi se tereti da je pomogao izvršenje zajedničkog cilja - udruženog zločinačkog poduhvata da se ubiju muški pripadnici grupe Bošnjaka i da se nanesu teške fizičke ozljede i duševne povrede grupi Bošnjaka, koji su, kao Bošnjaci Istočne Bosne, činili značajan dio etničke grupe Bošnjaka, na koji način je pomogao da se ista djelimično istrijebi kao nacionalna, vjerska i etnička grupa,  čime je počinio krivično djelo genocid iz člana 171. tačka a) i b) Krivičnog zakona BiH (KZ BiH), a sve u vezi sa članom 30.  istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba