Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЧЕТИРИ ЛИЦА ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА НАД ЖРТВАМА СА ПОДРУЧЈА МОСТАРА, ГАЦКА, НЕВЕСИЊА, БИЛЕЋЕ И СТОЦА

11.12.2015. 15:38

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЧЕТИРИ ЛИЦА ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА НАД ЖРТВАМА СА ПОДРУЧЈА МОСТАРА, ГАЦКА, НЕВЕСИЊА, БИЛЕЋЕ И СТОЦА
  1. Бошњак Бориса, рођеног 27.01.1973. године у Билећи, држављанина БиХ,
  2. Маврак Милоша, рођеног 02.01.1964. године у мјесту Зјемље, општина Мостар, држављанина БиХ и Р Србије,
  3. Грубачић Миодрага, рођеног 14.02.1964 године у Билећи, држављанина БиХ,
  4. Ђајић Илије, рођеног 06.11.1971 године у Билећи, држављанина БиХ

Оптужени се терете да су од почетка маја, па све до краја августа 1992. године, за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ поступали супротно правилима међународног права и Женевске конвенције о заштити грађанских лица за вријеме рата.

Они се терете да су као припадници Војске Републике Српске, обављајући дужности стражара у затвореничком логору који се налазио у касарни бивше ЈНА „Моша Пијаде“ у Билећи, док је оптужени Бошњак Борис обављао дужности команданта страже, вршили прогон цивилног становништва бошњачке, хрватске и друге несрпске националности на етничкој и вјерској основи, физичким и психичким злостављањем, мучењем и другим нечовјечним дјелима учињеним у намјери наношења велике патње и озбиљних физичких и психичких повреда затвореним цивилима, који су били доведени из општина Мостар, Гацко, Невесиње, Билећа и Столац.

Терете се да су затворенике чували у крајње нехуманим условима, загушљивим просторијама које су биле претрпане затвореницима, са изузетно мало хране и воде за пиће, без могућности кориштења тоалета по потреби, обављајући нужду у лимене канте, без указивања љекарске помоћи повријеђеним и болесним.

Оптужени се терете да су сами или са другим лицима вршили свакодневна батинања и премлаћивања затвореника, те да су омогућавали неовлаштене уласке лица у просторије гдје су боравили затвореници, како би их премлаћивали.

Оптужени су на крајње нехумане начине психички и физички злостављали затворенике, ударајући их песницама, ногама, са војничким чизмама, гуменим палицама, кроз које су некада пуштали и струју како би изазивали што већу патњу код заробљеника.

Оптужени су, лично и директно, некада сами а некада са другим лицима, неселективно премлаћивали лица у просторији у којој је било више од 100 затвореника и уз више различитих тактика мучења изазивали код затвореника огромну душевну и физичку патњу.

Оптужени се терете да су поједине затворенике тјерали на сексуалне односе, те су поједине затворенике изводили на фиктивна стријељања, а осим премлаћивања затворенике су мучили и електрошоковима.

Четири затвореника су преминула, као посљедица нехуманог понашања, наведених услова и изостанка медицинске помоћи.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело злочини против човјечности Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba