Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДВА ЛИЦА ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА НА ПОДРУЧЈУ ПРИЈЕДОРА. ОПТУЖЕНИ СЕ ТЕРЕТЕ ЗА УБИСТВО 5 ЧЛАНОВА ПОРОДИЦЕ ЕЋИМОВИЋ У МЈЕСТУ ТУКОВИ

09.12.2015. 15:16

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДВА ЛИЦА ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА НА ПОДРУЧЈУ ПРИЈЕДОРА. ОПТУЖЕНИ СЕ ТЕРЕТЕ ЗА УБИСТВО 5 ЧЛАНОВА ПОРОДИЦЕ ЕЋИМОВИЋ У  МЈЕСТУ ТУКОВИ

1. Радаковић Милорада, зв. “Србо“, рођеног 10.08.1962. године у Санском Мосту, држављанина БиХ

2. Пејић Горана, рођеног 31.01.1965. године у Приједору, држављанина БиХ.

Оптужени се терете да су за вријеме широког и систематичног напада полиције и војске РС, усмјереног против становништва бошњачке и хрватске националности на подручју Приједора и околине, у својству припадника полицијских и војних формација, поступали супротно одредбама међународног хуманитарног права и Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Они се терете да су, током мјесеца јуна 1992. године, наоружани аутоматским пушкама, дошли у мјесто Тукови у општини Приједор, у близину куће у којој су се налазили цивили хрватске националности, породице Ећимовић, у то вријеме угледне и имућне породице у Приједору, у којој су се налазили двије жене и мушкарац, као и двоје дјеце узраста 5 и 7 година.

Након доласка оптужени су рафалним пуцањем на цивиле из аутоматског оружја са пригушивачима нанијели вишеструке повреде и проузроковали смрт троје цивила из породице Ећимовић, док су се дјеца успјела сакрити те преживјела стријељање.

Након тога, оптужени су отишли до куће у којој су се такође налазили цивили хрватске националности, породице Ећимовић, мушкарац и жена старости 62 и 59  година, те их усмртили рафалним пуцањем из аутоматског оружја.

Наведеним убиством 5 цивила из једне породице извршено је застрашивање становништва хрватске и бошњачке националности на том подручју, па су цивили који нису већ раније били одведени у незаконита затварања у приједорске логоре, након тог догађаја из страха за своје животе напустили Приједор, мјесто Тукове и околна мјеста, након чега живе у расељењу широм БиХ, Хрватске и свијета, гдје се у највећем броју налазе и данас и нису се у већој мјери вратили у пријератне домове.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело-злочини против човјечности из члана 172. КЗ БиХ.

Тужилаштво ће кривицу оптужених доказивати позивањем 27 свједока и стручних вјештака, а уз оптужницу је приложено више од 70 материјалних доказа.

Оптужница ће бити прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba