Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVA LICA ZBOG RATNOG ZLOČINA NA PODRUČJU PRIJEDORA. OPTUŽENI SE TERETE ZA UBISTVO 5 ČLANOVA PORODICE EĆIMOVIĆ U MJESTU TUKOVI

09.12.2015. 15:16

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVA LICA ZBOG RATNOG ZLOČINA NA PODRUČJU PRIJEDORA. OPTUŽENI SE TERETE ZA UBISTVO 5 ČLANOVA PORODICE EĆIMOVIĆ U  MJESTU TUKOVI

1. Radaković Milorada, zv. “Srbo“, rođenog 10.08.1962. godine u Sanskom Mostu, državljanina BiH

2. Pejić Gorana, rođenog 31.01.1965. godine u Prijedoru, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada policije i vojske RS, usmjerenog protiv stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline, u svojstvu pripadnika policijskih i vojnih formacija, postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Oni se terete da su, tokom mjeseca juna 1992. godine, naoružani automatskim puškama, došli u mjesto Tukovi u općini Prijedor, u blizinu kuće u kojoj su se nalazili civili hrvatske nacionalnosti, porodice Ećimović, u to vrijeme ugledne i imućne porodice u Prijedoru, u kojoj su se nalazili dvije žene i muškarac, kao i dvoje djece uzrasta 5 i 7 godina.

Nakon dolaska optuženi su rafalnim pucanjem na civile iz automatskog oružja sa prigušivačima nanijeli višestruke povrede i prouzročili smrt troje civila iz porodice Ećimović, dok su se djeca uspjela sakriti te preživjela strijeljanje.

Nakon toga, optuženi su otišli do kuće u kojoj su se također nalazili civili hrvatske nacionalnosti, porodice Ećimović, muškarac i žena starosti 62 i 59  godina, te ih usmrtili rafalnim pucanjem iz automatskog oružja.

Navedenim ubistvom 5 civila iz jedne porodice izvršeno je zastrašivanje stanovništva hrvatske i bošnjačke nacionalnosti na tom području, pa su civili koji nisu već ranije bili odvedeni u nezakonita zatvaranja u prijedorske logore, nakon tog događaja iz straha za svoje živote napustili Prijedor, mjesto Tukove i okolna mjesta, nakon čega žive u raseljenju širom BiH, Hrvatske i svijeta, gdje se u najvećem broju nalaze i danas i nisu se u većoj mjeri vratili u prijeratne domove.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo-zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

Tužilaštvo će krivicu optuženih dokazivati pozivanjem 27 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od 70 materijalnih dokaza.

Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba