Вијести

У ОПШТИНИ ЗВОРНИК ВРШИ СЕ ЕКСХУМАЦИЈА ЖРТАВА ИЗ ПРОТЕКЛОГ РАТА

08.12.2015. 15:09

Ексхумација посмртних остатака страдалих жртава бошњачке националности из 1995. године, започета је на подручју Козлука општина Зворник. На терену су истражиоци Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ, који по налогу поступајућег тужиоца директно надгледају и врше координацију процеса ексхумације.

У ОПШТИНИ ЗВОРНИК ВРШИ СЕ ЕКСХУМАЦИЈА ЖРТАВА ИЗ ПРОТЕКЛОГ РАТА

Ексхумацију су 04. децембра започели под надзором Тужилаштва БиХ и до сада су из примарне гробнице пронађени први скелетни остаци. Према прелиминарним информацијама, ради се о жртвама бошњачке националности, убијеним на локалитету Козлука, након пада Сребренице, у љето 1995. године.

Узети посмртни остаци биће транспортовани у Комеморативни центар Тузла, гдје ће се обавити и њихова идентификација методом ДНК анализе и утврђиваће се идентитет жртава чији су посмртни остаци пронађени.

Наставак ексхумације трајаће и у наредним данима.

У процесу ексхумације учествују службеници Института за нестала лица БиХ, представници Међународне комисије за нестала лица (ICMP), љекар специјалиста судске медицине, као и полицијски службеници ПС Козлук.

Тужилаштво БиХ, заједно са свим институцијама укљученим у процес тражења и идентификације несталих лица, наставља интензивне активности на тражењу несталих лица у свим крајевима Босне и Херцеговине.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba