Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ ГЛАМОЧ

07.12.2015. 15:33

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ ГЛАМОЧ

-      Секуле Бабића, рођеног 03.09.1956. године, у мјесту Јакир, општина Гламоч, настањеног у Бања Луци, држављанина БиХ, раније осуђиваног.

Оптужени се терети да је за вријеме рата у БиХ, оружаног сукоба између ХВО-а и Армије РБиХ, с једне и ВРС-а с друге стране, у току 1992. године, на подручју општине Гламоч, поступао супротно правилима међународног хуманитарног права, при томе кршећи одредбе Женевске конвенције о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Терети се да је у октобру 1992. године, у Гламочу, дошао до куће у којој се налазило четворо цивила бошњачке националности, троје одраслих лица и једно дијете, те у намјери да их све лиши живота, уперио аутоматску пушку кроз прозор и започео рафалну паљбу, приликом чега је усмртио једну жену старости 74 године.

Оптужени Бабић терети се да је заједно са другим припадницима Војске Републике Српске, на путу између села Камен и Јакир, општина Гламоч, зауставио жену цивила, бошњачке националности, старости 72 године, да би је ударајући по глави тупим предметима, физички малтретирали, а затим јој, у намјери да је лише живота оштрим предметима нанијели повреде главе и лобање, усљед којих је жртва преминула.

Према наводима оптужнице, оптужени и још двојица припадника ВРС-а су дошли у кућу цивила бошњачке националности, у селу Јакир, општина Гламоч, гдје су затекли његовог малољетног сина, којег су потом физички и психички злостављали, ударајући ногама и рукама у предјелу главе, док га је оптужени испитивао, након чега га је један од војника полио врелом водом, да би му затим оптужени тражио новац, који му је након што су му пуцали у правцу ногу, у страху за свој живот, оштећени и предао.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba