Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DRAGANA MARKOVIĆA (1986) ZBOG PRODUŽENOG KRIVIČNOG DJELA KRIVOTVORENJE NOVCA

01.12.2015. 15:38

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DRAGANA MARKOVIĆA (1986) ZBOG PRODUŽENOG KRIVIČNOG DJELA KRIVOTVORENJE NOVCA

-      Marković Dragana, rođenog 16.01.1986. godine u Nikšiću, gdje je i nastanjen, državljanina Crne Gore, ranije osuđivanog, koji se nalazi u pritvoru

Optuženi se tereti da je u periodu od augusta do oktobra ove godine stavio lažan novac u ukupnom iznosu od 4 900 US dolara u opticaj kao pravi, te pokušao staviti u opticaj 7 300 US dolara.

Tereti se da je, nakon što je prethodno pribavio trideset i šest krivotvorenih novčanica u apoenu od 100 US dolara, u mjenjačnici u Mostaru izvršio zamjenu novčanica za novčani iznos od 3.115 Eura, koji mu je zaposlenica mjenjačnice predala nakon što je novčanice US dolara provjerila pod UV lampom i utvrdila da posjeduju vodeni žig.

Optuženi Marković tereti se da je u mjenjačnici u Trebinju izvršio zamjenu sedam krivotvorenih novčanica u apoenu od 100 US dolara u KM, kao i da je u mjenjačnici u Bileći izvršio zamjenu šest novčanica u apoenu od 100 US dolara u KM.

Prema navodima optužnice, optuženi je nakon što je prethodno pribavio sedamdeset i tri novčanice od po 100 US dolara, predao novac uposlenici mjenjačnice u Mostaru zbog zamjene novca u KM, koja je nakon što je primijetila da se radi o krivotvorenim novčanicama, obavijestila Policijsku upravu Mostar.

Optuženi se tereti da je počinio produženo krivično djelo krivotvorenje novca iz člana 205. stav 1. Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 54. istog zakona.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba