Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZA KRIVIČNO DJELO GENOCIDA

01.12.2015. 15:37

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e su na području Zvornika lišili slobode osumnjičenog:

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZA KRIVIČNO DJELO GENOCIDA

-      Aćimović Srećka, rođenog 10.05.1967. godine u Zvorniku, državljanina BiH.

Navedeni osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je počinio krivično djelo genocid iz člana 171. KZ BiH.

On je osumnjičen da je za vrijeme pada zaštićene zone Srebrenica, u mjesecu julu 1995. godine, kao komandant 2. bataljona Zvorničke brigade VRS, počinio krivično djelo genocida tako što je imao kontrolu nad bošnjačkim muškarcima i dječacima, koji su nakon pada Srebrenice bili dovezeni i nezakonito zatvoreni u nečovječnim uslovima u školi u Ročeviću, odakle su po naredbi osumnjičenog Aćimovića odvezeni na obalu rijeke Drine u mjestu Kozluk, gdje je pucanjem iz vatrenog oružja strijeljano i ubijeno oko 1000 žrtava.

Uporedo sa lišenjem slobode, policijski službenici SIPA-e izvršit će pretres kuće, vozila i objekata koje koristi osumnjičeni, sa ciljem pronalaska dokaza i dokumentacije iz ratnog perioda koji su u posjedu osumnjičenog.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti sproveden postupajućem tužiocu.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba