Вијести

ОДРЖАН ТРИЛАТЕРАЛНИ САСТАНАК ТУЖИЛАЦА РЕГИОНА. САРАДЊА У БОРБИ ПРОТИВ НЕКАЖЊИВОСТИ РАТНИХ ЗЛОЧИНА ПРИОРИТЕТ У НАРЕДНОМ ПЕРИОДУ

24.11.2015. 13:07

У Сарајеву је одржан састанак главих тужилаца Горана Салиховића, Владимира Вукчевића и Динка Цвитана. Заједничка борба против некажњених ратних злочина и тражење несталих - приоритети сарадње у будућности.

ОДРЖАН ТРИЛАТЕРАЛНИ САСТАНАК ТУЖИЛАЦА РЕГИОНА. САРАДЊА У БОРБИ ПРОТИВ НЕКАЖЊИВОСТИ РАТНИХ ЗЛОЧИНА ПРИОРИТЕТ У НАРЕДНОМ ПЕРИОДУ

У организацији Мисије УН-а у Босни и Херцеговини, у Сарајеву је одржан трилатерални састанак главних тужилаца региона, посвећен напорима у процесуирању ратних злочина.

На састанку је разговарано о модалитетима убрзања процесуирања предмета у којима је потребна заједничка сарадња тужилаштава за њихово процесуирање.

Закључено је да се договором морају налазити рјешења за ситуације у пракси које захтијевају заједничко дјеловање у предметима, те су заједничке активности на откривању и процесуирању осумњичених за ратне злочине у Штрпцима и Сребреници одличан примјер заједничке сарадње у региону у борби против некажњивости.

На састанку је разговарано и о заједничким напорима у тражењу несталих лица јер се у региону још увијек трага за више од 9 000 несталих лица, од чега су највећи дио жртве злочина у БиХ.

Због наведене теме, састанку су присуствовали и представници институција за тражење несталих из земаља региона.

На састанку је истакнуто да Тужилаштво БиХ у овој години планира подићи оптужнице у најмање 70 предмета, а да су, од почетка рада тужилаштва па до данас, за најтежа кршења међународног хуманитарног права оптужена 522 лица, што је највећи број оптужених у региону, те свакако значајан резултат и у глобалном аспекту процесуирања ратних злочина широм свијета.

Закључак састанка је да се у интересу правде и жртава мора радити на откривању, процесуирању и кажњавању починилаца ратних злочина и тражењу и идентификовању несталих лица, јер је то кључни елемент за успоставу и одрживост владавине права, као и постојање мирног и безбједног окружења за живот свих грађана у БиХ, Хрватској и Србији, а да је у том процесу врло важна подршка међународне заједнице.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba