Vijesti

ODRŽAN TRILATERALNI SASTANAK TUŽITELJA REGIONA. SURADNJA U BORBI PROTIV NEKAŽNJIVOSTI RATNIH ZLOČINA PRIORITET U NAREDNOM RAZDOBLJU

24.11.2015. 13:07

U Sarajevu je održan sastanak glavih tužitelja Gorana Salihovića, Vladimira Vukčevića i Dinka Cvitana. Zajednička borba protiv nekažnjenih ratnih zločina i traženje nestalih - prioriteti suradnje u budućnosti.

ODRŽAN TRILATERALNI SASTANAK TUŽITELJA REGIONA. SURADNJA U BORBI PROTIV NEKAŽNJIVOSTI RATNIH ZLOČINA PRIORITET U NAREDNOM RAZDOBLJU

U organizaciji Misije UN-a u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu je održan trilateralni sastanak glavnih tužitelja regiona, posvećen naporima u procesuiranju ratnih zločina.

Na sastanku je razgovarano o modalitetima ubrzanja procesuiranja predmeta u kojima je potrebna zajednička suradnja tužiteljstava za njihovo procesuiranje.

Zaključeno je da se dogovorom moraju nalaziti rješenja za situacije u praksi koje zahtijevaju zajedničko djelovanje u predmetima, te su zajedničke aktivnosti na otkrivanju i procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine u Štrpcima i Srebrenici odličan primjer zajedničke suradnje u regionu u borbi protiv nekažnjivosti.

Na sastanku je razgovarano i o zajedničkim naporima u traženju nestalih osoba jer se u regionu još uvijek traga za više od 9 000 nestalih osoba, od čega su najveći dio žrtve zločina u BiH.

Zbog navedene teme, sastanku su nazočili i predstavnici institucija za traženje nestalih iz zemalja regiona.

Na sastanku je istaknuto da Tužiteljstvo BiH u ovoj godini planira podići optužnice u najmanje 70 predmeta, a da su, od početka rada tužiteljstva pa do danas, za najteža kršenja međunarodnog humanitarnog prava optužene 522 osobe, što je najveći broj optuženih u regionu, te svakako značajan rezultat i u globalnom aspektu procesuiranja ratnih zločina diljem svijeta.

Zaključak sastanka je da se u interesu pravde i žrtava mora raditi na otkrivanju, procesuiranju i kažnjavanju počinitelja ratnih zločina i traženju i identificiranju nestalih osoba, jer je to ključni element za uspostavu i održivost vladavine prava, kao i postojanje mirnog i sigurnog okruženja za život svih građana u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, a da je u tom procesu vrlo važna potpora međunarodne zajednice.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba