Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ УПУТИЛО ПРИЈЕДЛОГ ЗА ОДРЕЂИВАЊЕ МЈЕРЕ ПРИТВОРА ЗА ШЕСТОРИЦУ ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У КОТОР-ВАРОШИ

20.11.2015. 15:48

Тужилац Тужилаштва БиХ је, након испитивања осумњичених лица, упутио према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора за осумњичене: 

ТУЖИЛАШТВО БиХ УПУТИЛО ПРИЈЕДЛОГ ЗА ОДРЕЂИВАЊЕ МЈЕРЕ ПРИТВОРА ЗА ШЕСТОРИЦУ ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У КОТОР-ВАРОШИ

1.   СЛОБОДАН ЖУПЉАНИН зв. “Бебац”, рођен 17.11.1957. године у мјесту Масловаре, Котор Варош,

2.   БОШКО ПЕУЛИЋ, рођен 14.01.1947. године у мјесту Доњи Вијчани, Прњавор,

3.   АЛЕКСАНДАР ПЕТРОВИЋ зв. “Саша”, рођен 28.12.1970. године у Котор Вароши,

4.   МАНОЈЛО ТЕПИЋ зв. “Мане”, рођен 16.05.1960. године у мјесту Постоље, Котор Варош,

5.   ЈАНКО ТРИВИЋ, рођен 04.06.1949. године у селу Јошавка, Челинац, и

6.   НЕДЕЉКО ЂЕКАНОВИЋ рођен 15.11.1958. године у мјесту Грабовица, Котор Варош.

Након лишења слободе, осумњичени су предати поступајућем тужиоцу који их је у својству осумњичених лица испитао, након чега је према Суду БиХ упутио приједлог за одређивање мјере притвора из разлога описаних у члану 132. ставу 1. тачка а), б) и д) Закона о кривичном поступку Босне и Херцеговине.

Одређивање мјере притвора, између осталог, предложено је због опасности од бјекства, као и опасности да би боравком на слободи осумњичени могли ометати истрагу, прикривати доказе и вршити утицај на свједоке или саучеснике, као и да би могли поново починити дјело које им се ставља на терет.

Мјера притвора предложена је и због озбиљности кривичног дјела, из разлога што је за предметно кривично дјело запријећена казна затвора у трајању преко 10 година, те чињенице да би пуштање осумњичених на слободу могло проузроковати нарушавање безбједности и јавног реда и мира.

Наведени су осумњичени због постојања основане сумње да су починили кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. став 1. тачка х) КЗ-а БиХ.

Наведени осумњичени су под истрагом због почињених ратних злочина над жртвама бошњачке и хрватске националности на подручју Котор-Вароши, током 1992. године, али и у каснијем периоду.

Они се терете да су у својству високих званичника војске (команданти бригада и батаљона) починили прогон око 20.000 лица бошњачке и хрватске националности из Котор-Вароши, у оквиру којег је почињено убиство најмање 300 лица, те мучења, злостављања, силовања, незаконита затварања, пљачкања и други облици злочина.

Приједлог за одређивање мјере притвора упућен је Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba