Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ПРОВЕДЕНА ОБИМНА АКЦИЈА ХАПШЕЊА ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У КОТОР-ВАРОШИ. АКЦИЈА ЈЕ РЕАЛИЗОВАНА ПРЕМА 6 ОСУМЊИЧЕНИХ ЛИЦА ВИСОКОГ НИВОА ОДГОВОРНОСТИ КОЈА СЕ ТЕРЕТЕ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ

18.11.2015. 15:19

На терену се налазе службеници Тужилаштва БиХ, који координишу рад више десетина полицијских службеника SIPA-е.

Ради се о предмету Категорије 2, у којем је истрага започета у Тужилаштву при МКСЈ-у, те прослијеђена на даље процесуирање Тужилаштву БиХ.

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ПРОВЕДЕНА ОБИМНА АКЦИЈА ХАПШЕЊА ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У КОТОР-ВАРОШИ. АКЦИЈА ЈЕ РЕАЛИЗОВАНА ПРЕМА 6 ОСУМЊИЧЕНИХ ЛИЦА ВИСОКОГ НИВОА ОДГОВОРНОСТИ КОЈА СЕ ТЕРЕТЕ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ

По налогу тужиоца из Посебног одјела за ратне злочине, полицијски службеници SIPA-е на подручју Бања Луке, Котор-Вароши и Прњавора, након детаљно испланиране и припремљене акције, реализовали су лишења слободе 6 осумњичених лица.

Слободе су лишени:

  1. СЛОБОДАН ЖУПЉАНИН зв. “Бебац”, рођен 17.11.1957. године у мјесту Масловаре, Котор Варош,
  2. БОШКО ПЕУЛИЋ, рођен 14.01.1947. године у мјесту Доњи Вијчани, Прњавор,
  3. АЛЕКСАНДАР ПЕТРОВИЋ зв. “Саша”, рођен 28.12.1970. године у Котор Вароши,
  4. МАНОЈЛО ТЕПИЋ зв. “Мане”, рођен 16.05.1960. године у мјесту Постоље, Котор Варош,
  5. ЈАНКО ТРИВИЋ, рођен 04.06.1949. године у селу Јошавка, Челинац, и
  6. НЕДЕЉКО ЂЕКАНОВИЋ рођен 15.11.1958. године у мјесту Грабовица, Котор Варош.

Ови осумњичени су под истрагом због почињених ратних злочина над жртвама бошњачке и хрватске националности на подручју Котор-Вароши, током 1992. године, али и у каснијем периоду.

Они се терете да су у својству високих званичника војске (команданти бригада и батаљона) починили прогон око 20.000 лица бошњачке и хрватске националности из Котор-Вароши, у оквиру којег је почињено убиство најмање 300 лица, те мучења, злостављања, силовања, незаконита затварања, пљачкања и други облици злочина.

Почињени злочини резултирали су прогоном готово цјелокупног становништва бошњачке и хрватске националности са подручја Котор-Вароши, које се ни данас није у већој мјери вратило на пријератна огњишта и живи у расељењу широм БиХ и свијета.

Упоредо са лишењима слободе, извршени су претреси кућа, станова, објеката, пословних простора и возила која користе осумњичени.

С обзиром да међу осумњиченима има некадашњих службених лица војске и полиције која посједују оружје, те лица склоних чињењу кривичних дјела које би могла пружити отпор, ова акција планирана је и реализована уз највеће мјере безбједности које су провели службеници SIPA-е и Тужилаштва БиХ.

Наведене активности резултат су вишемјесечне и свеобухватне истраге у којој су тужилац и стручно особље Тужилаштва БиХ испитали више стотина свједока, те провели већи број дана на терену у интензивном прикупљању доказа.

Међу наведеним осумњиченим има лица која имају држављанство Србије, те ће због тога за одређен број осумњичених бити затражена мјера притвора, како би се обезбиједило њихово присуство током поступка.

Након лишења слободе и проведене акције, осумњичени ће бити прослијеђени у Тужилаштво БиХ гдје је формиран тим тужилаца, сарадника и стручног особља, који ће провести даље активности на испитивању осумњичених и подношењу приједлога за одређивање мјера притвора или мјера забране у складу са законом.

Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским агенцијама, наставља активности на откривању и процесуирању почињених ратних злочина у свим крајевима БиХ, а који се односе на осумњичена лица високог нивоа одговорности, у којим активностима неће бити недодирљивих.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba