Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ СОКОЛАЦ

13.11.2015. 15:05

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ СОКОЛАЦ
ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ СОКОЛАЦ

-      Пржуљ Ненада, рођеног 15.09.1957. у Сокоцу, гдје је и настањен, држављанина БиХ.

Оптужени се терети да је током рата у БиХ, од средине маја 1992. до средине 1993. године, у својству командира страже и командира затвореничког објекта у просторијама основне школе у селу Чаварине, општина Соколац, учествовао у затварању, присилном нестанку лица и другим нечовјечним дјелима, те прогону цивилног бошњачког становништва на подручју општине Соколац.

Он се терети да је у октобру 1992. године у Сокоцу, заједно са још неколико војника учествовао у незаконитом премјештању тридесет и девет затворених цивила – Бошњака, из затвореничког објекта основне школе у Сокоцу, до основне школе у селу Чаварине, гдје су их са још неколико цивила смјестили у двије неусловне просторије без икакве свјетлости, гдје су затвореници боравили у нехуманим условима, без струје и гријања, спавајући на поду, а нужду обављајући у канте.

Терети се да је почетком октробра 1992. године из зграде Полицијске станице премјестио неколико затворених цивила-Бошњака у затворенички објекат основне школе у селу Чаварине, те их противзаконито затворио.

Оптужени се, такође, терети да је заједно са још једним стражаром и војницима учествовао у премлаћивању затвореног цивила, ударајући га рукама и ногама по разним дијеловима тијела, усљед којих би оштећени изгубио свијест, наносећи му тешке физичке и психичке повреде, као и да је знао а није спречавао премлаћивање затворених цивила од стране њему подређеног стражара и српских војника који би изводили затворенике из просторија у ходник и на спрат, гдје су их ударали песницама, ногама и разним оштрим предметима.

У марту 1993. године оптужени је, заједно са још неколико стражара, учествовао у извођењу шест затворених цивила, под изговором да ће бити пуштени на слободу, предао их је припадницима Војне полиције РС-а, који су их одвезли у непознатом правцу, од када им се губи сваки траг.

Оптужени се терети за кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. КЗ БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba