Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU OPĆINE SOKOLAC

13.11.2015. 15:05

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU OPĆINE SOKOLAC
PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU OPĆINE SOKOLAC

-      Pržulj Nenada, rođenog 15.09.1957. u Sokocu, gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je tijekom rata u BiH, od sredine svibnja 1992. do sredine 1993. godine, u svojstvu komandira straže i komandira zatočeničkog objekta u prostorijama osnovne škole u selu Čavarine, općina Sokolac, sudjelovao u zatvaranju, prinudnom nestanku osoba i drugim nečovječnim djelima, te progonu civilnog bošnjačkog pučanstva na području općine Sokolac.

On se tereti da je u listopadu 1992. godine u Sokocu, zajedno sa još nekoliko vojnika sudjelovao u nezakonitom premještanju trideset i devet zatočenih civila – Bošnjaka, iz zatočeničkog objekta osnovne škole u Sokocu, do osnovne škole u selu Čavarine, gdje su ih sa još nekoliko civila smjestili u dvije neuvjetne prostorije bez ikakve svjetlosti, gdje su zatočenici boravili u nehumanim uvjetima, bez struje i grijanja, spavajući na podu, a nuždu obavljajući u kante.

Tereti se da je početkom listopada 1992. godine iz zgrade Policijske stanice premjestio nekoliko zatočenih civila-Bošnjaka u zatočenički objekat osnovne škole u selu Čavarine, te ih protuzakonito zatvorio.

Optuženi se, također, tereti da je zajedno sa još jednim stražarom i vojnicima sudjelovao u premlaćivanju zatočenog civila, udarajući ga rukama i nogama po raznim dijelovima tijela, usljed kojih bi oštećeni izgubio svijest, nanoseći mu teške tjelesne i psihičke povrede, kao i da je znao a nije sprječavao premlaćivanje zatočenih civila od strane njemu podređenog stražara i srpskih vojnika koji bi izvodili zatočenike iz prostorija u hodnik i na sprat, gdje su ih udarali pesnicama, nogama i raznim oštrim predmetima.

U ožujku 1993. godine optuženi je, zajedno sa još nekoliko stražara, sudjelovao u izvođenju šest zatočenih civila, pod izgovorom da će biti pušteni na slobodu, predao ih je pripadnicima Vojne policije RS-a, koji su ih odvezli u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag.

Optuženi se tereti za kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba