Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ ОРАШЈА

12.11.2015. 08:44

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против Баотић Мате (1967), који се терети за ратне злочине над жртвама српске националности 1992. и 1993. године.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ ОРАШЈА

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против:

-      Баотић Мате, зв. „Чикин“, рођеног 11.04.1967. године у Доњој Махали, Орашје, држављанина БиХ и Р Хрватске.

Оптужени се терети да је за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, у својству замјеника команданта Војне полиције 106. бригаде ХВО-а, а касније и команданта логора смјештеног у просторијама основне школе у Доној Махали, током 1992. и 1993. године, поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица и ратних заробљеника за вријеме рата.

Он се терети да је лично и директно, сам и са другим припадницима ХВО-а, у више наврата починио силовања и сексуална злостављања жена српске националности са подручја Орашја, одводећи их из кућа или одводећи их из логора у просторијама основне школе у Доњој Махали гдје су биле незаконито затворене.

Од посљедица силовања и злостављања једна од жртава је остала у другом стању, те је у избјеглиштву извршила прекид трудноће.

Оптужени се такође терети за мучење, злостављање, премлаћивање и мучење на изразито понижавајуће начине већег броја лица српске националности, незаконито затворених у Доњој Махали, као и злостављање и мучење већег броја заробљеника српске националности, који су доведени са подручја Босанског Брода.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело ратног злочина против цивилног становништва и ратног злочина против ратних заробљеника.

Овај осумњичени боравио је на подручју Њемачке и био недоступан правосуђу БиХ, али је оперативним радом поступајућег тужиоца и полицијских агенција лоциран за вријеме боравка у БиХ, те у мјесецу августу 2015. године лишен слободе и налази се у притвору.

Тужилаштво БиХ ће у овом предмету кривицу оптуженог доказивати позивањем око 25 свједока и вјештака, те прилагањем више десетина материјалних доказа.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba