Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU ORAŠJA

12.11.2015. 08:44

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Baotić Mate (1967), koji se tereti za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti 1992. i 1993. godine.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU ORAŠJA

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

-      Baotić Mate, zv. „Čikin“, rođenog 11.04.1967. godine u Donjoj Mahali, Orašje, državljanina BiH i R Hrvatske.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu zamjenika zapovjednika Vojne policije 106. brigade HVO-a, a kasnije i zapovjednika logora smještenog u prostorijama osnovne škole u Donoj Mahali, tijekom 1992. i 1993. godine, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba i ratnih zarobljenika za vrijeme rata.

On se tereti da je osobno i izravno, sam i sa drugim pripadnicima HVO-a, u više navrata počinio silovanja i seksualna zlostavljanja žena srpske nacionalnosti sa područja Orašja, odvodeći ih iz kuća ili odvodeći ih iz logora u prostorijama osnovne škole u Donjoj Mahali gdje su bile nezakonito zatočene.

Od posljedica silovanja i zlostavljanja jedna od žrtava je ostala u drugom stanju, te je u izbjeglištvu izvršila prekid trudnoće.

Optuženi se također tereti za mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje i mučenje na izrazito ponižavajuće načine većeg broja osoba srpske nacionalnosti, nezakonito zatočenih u Donjoj Mahali, kao i zlostavljanje i mučenje većeg broja zarobljenika srpske nacionalnosti koji su dovedeni sa područja Bosanskog Broda.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog pučanstva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Ovaj osumnjičeni boravio je na području Njemačke i bio nedostupan pravosuđu BiH, ali je operativnim radom postupajućeg tužitelja i policijskih agencija lociran za vrijeme boravka u BiH, te u mjesecu kolovozu 2015. godine lišen slobode i nalazi se u pritvoru.

Tužiteljstvo BiH će u ovom predmetu krivnju optuženog dokazivati pozivanjem oko 25 svjedoka i vještaka, te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba